Să ne prefacem că am reuşit

fmi

de Moise Guran

Deși noi, trăitorii de aici, am considerat de prea multe ori relația dintre România și FMI un soi de viol, cele două părți implicate vor să facă o petrecere în care să convingă pe toată lumea că au o căsnicie fericită. FMI-ul are nevoie de o poveste de succes și o va proclama pe România drept protagonistă a ei, iar România are nevoie să se împrumute de pe piețele internațională și pentru asta are nevoie de o poveste de succes cu FMI.

Nu mai contează de exemplu tăierile de salarii și creșterea TVA impuse acum trei ani de FMI, nici faptul că orice măsură de reformă fiscală, cum ar fi fost reducerile de taxe sau încurajarea muncii au fost blocate cu obstinație de experții FMI. Și din perspectivă istorică chiar că nu contează. Trebuie să știm și să reținem faptul că una peste alta România a luat 20 de miliarde într-un moment în care nimeni nu-i dădea bani și că a ajuns azi să obțină credite de oriunde, pentru că oricum condițiile s-au schimbat și toată lumea vrea să împrumute state.

Doamna Christine Lagarde, șefa Fondului, va veni în țara noastră zilele următoare, chiar înainte de aprobarea închiderii tratatului. O să ne felicităm unii pe alții și o să le mulțumim celor de la FMI că există și că ne-au fost centură de siguranță cum spune președintele Traian Băsescu. Dar cu noi înșine trebuie să fim sinceri și să recunoaștem – România a pierdut patru ani din viață. Un acord cu FMI este de fapt un blocaj într-o evoluție târâtoare, o perioadă în care guvernul României este redus la postura de simplu executant al unor decizii luate de niște contabili cam înguști la minte. Și dincolo orgoliu, ceea ce contează cu adevărat este că țara nu s-a schimbat. E aceeași, cu șanse mari de a face data viitoare fix aceleași greșeli.

Să reținem acest aspect în timp ce îi mulțumim zâmbind doamnei Lagarde. A fost o relație pornită din spaimă, continuată cu un viol și încheiată cu o salvare de aparențe. Să băgăm la cap, să ne fie rușine că am apelat iar la FMI și să fim atenți să nu ni se mai întâmple niciodată.