Cu duhul blândeţii nu rezolvi nimic
de Moise Guran
Guvernatorul Mugur Isărescu a făcut un apel aparent ciudat către bancheri, cărora le-a sugerat să scadă dobânzile la credite dacă mai vor să dea bani românilor. În același timp, Isărescu i-a avertizat pe bancheri că asta nu înseamnă că trebuie să scadă dobânzile la depozitele în lei, care se apropie destul de repede de cele de la valută. Într-adevăr, astăzi e atâta bănet în piața monetară din România încât o bancă cu un oarecare prestigiu rar mai oferă mai mult de 5% dobândă la un cont de economii sau chiar la termen, în lei. În același timp și în aceeași bancă, nu găsești credit în lei cu dobândă reală de sub 10%, deci la dublu, și asta la cele cu garanție ipotecară. La creditele pentru mașini sau de nevoi personale, bancherii cer dobânzi de 15-17%. Deci triplu față de depozite.
Nu este prima dată când Mugur Isărescu face astfel de apeluri către bancheri și, dacă aceștia ar fi acum receptivi, asta chiar ar fi o premieră. Guvernatorul se preface probabil că nu știe faptul că băncile de la noi nu prea mai vor să dea credite. Nu spun asta pe față, dar câte reclame ați mai văzut pe la televizor în care să fii invitat să iei un credit? Marile bănci europene au ajuns până acolo încât retrag pur și simplu capitaluri din România, și retrag miliarde nu sume mici, pentru că nu prea mai au ce face cu banii în România.
Dobânzile mari la credite nu mai sunt acum justificate nici de ratingul de țară, căci până și guvernul se împrumută cu dobânzi în lei de 5%, nu mai sunt justificate nici de instabilitatea economică, dar pot fi justificate doar de numărul mare al celor care nu își mai achită ratele. Un credit neplătit înseamnă un cost mai mare pentru bancă, deci nevoia unei dobânzi mai mari la credit, ceea ce ca într-un film cu proști, crește numărul celor care nu își mai achită ratele.
Apelul lui Isărescu către bancheri este un soi de invitație cu duhul blândeții. Guvernatorul deja a anunțat că BNR va scădea dobânda de referință, iar bancherii se vor finanța direct cu o dobândă de 5%. Acum se finanțează cu 5,25%, și dau apoi aceiași bani cu dobândă triplă. Inflația se duce spre 3%, deci o dobândă de 18% este pur și simplu jaf la drumul mare. Iar ăsta nu s-a rezolvat niciodată cu duhul blândeții.