Aritmetică pe pâine
de Moise Guran
Nici evaziunea fiscală, nici taxele și nici deciziile de politică economică ale guvernului nu sunt subsecvente unor calcule aritmetice de genul 2+2 fac 4, iar toată dezbaterea referitoare la reducerea TVA-ului la pâine a pornit extrem de greșit cu un mare DACĂ în față. Economia nu e farmacie ci o știință socială, profund influențată de psihicul fiecăruia dintre noi, de starea națiunii, de cheful de a cumpăra sau de a face credite. În acest caz al reducerii TVA-ului la pâine este crucială în succesul operațiunii puterea guvernului de a-l convinge pe micul brutar evazionist că e mai bine să plătească 9% decât să riște pușcăria. Și, dacă la 24% TVA acesta a considerat că merită riscul, esențiale în această reformă erau hotărârea și determinarea guvernului de a aplica legea, respectiv pușcăria pentru el evazionistul, oferindu-I la schimb posibilitatea de a plăti cei 9%, TVA redus.
Greșelile de comunicare comise în legătură cu această reducere a TVA-ului sunt așadar colosale. Premierul Victor Ponta a anunțat din start că măsura e … așa, de încercare, pentru șase luni. Brutarul evazionist știe acum că n-are sens să își strice lanțul fraudulos de aprovizionare, căci până la Crăciun s-ar putea să-l vrea înapoi. Pe de altă parte, presupunând că brutarii care lucrează legal vor ieftini pâinea și-i vor face concurență, el știe că nu va avea această problemă decât șase luni. Trebuie așadar să reziste. În fine, ultima greșeală de comunicare făcută de guvern, este de fapt o inacțiune. Autoritățile nu s-au gândit să coreleze reducerea TVA-ului la pâine cu o intensificare a controlelor în domeniu sau cu o sporire a pedepselor pentru evaziunea fiscală cu produsele de panificație. Ar fi fost de efect.
Trăgând linie și adunând, proiectul reducerii TVA-ului este cel mai bun exemplu despre cum o idee bună poate deveni un experiment economic dezastruos. Preocupați să o negocieze cu FMI-ul, să-I calculeze mult prea aritmetic impactul în economie sau să o bifeze electoral, guvernanții noștrii sunt pe cale să compromită această idee înainte chiar de a o adopta.