Barna va fi probabil salvat de Diaspora, iar Dăncilă are șanse reale pentru locul 4
Moise Guran
Încerc să îmi scriu articolele pe înțelesul tuturor, dar acesta chiar nu este pentru cei care comentează un titlu și o poză. Nu zic că e în chineză, dar vă rog să îl citiți cu atenție și răbdare, pentru a pricepe atât raționamentele, mai complicate pe alocuri, cât și sursele, unele dintre ele în primă apariție. Am ceva mai puține instrumente (studii) decât la europarlamentare, dar avem și experiența alegerilor din 26 mai, care n-au fost deloc alegeri tipic europarlamentare și care vor conta imens și la aceste prezidențiale. Lumea a dat atunci un vot anti-Dragnea, a fost mai puțin un vot pentru PNL, PSD sau USR-PLUS, a fost mai mult despre un om (Dragnea) și asta e o trăsătură a alegerilor prezidențiale. De aceea cred că unele lucruri vor semăna și la Turul I al prezidențialelor din 10 noiembrie, care-s prin definiție alegeri despre oameni nu partide (din fericire alții decât Dragnea).
Eu cred că cu patru zile înainte de alegeri opțiunile sunt în foarte mare măsură făcute, nu prea se mai schimbă nimeni în săptămâna asta, dar ceea ce se poate și probabil chiar se va schimba este mobilizarea la vot, pe diferitele categorii de votanți. Folosind sondajul IMAS și câteva date ceva mai complexe (de profunzime), o să explic de ce eu cred că ordinea la alegerile din 10 noiembrie va fi: 1. Iohannis, 2. Barna, 3. Diaconu, 4. Dăncilă. Voi preciza de fiecare dată atunci când argumentele mele sunt de ordin intuitiv. De exemplu nu avem de unde să știm câți oameni vor vota în Diaspora, nici care sunt opțiunile acolo, căci e foarte greu de făcut un sondaj printre românii plecați. Știm că ei votează trei zile (8, 9 și 10 noiembrie) într-un număr dublu de secții de votare. Mai știm că pe 26 mai au votat 370 de mii de oameni, deci teoretic acum pot vota 370k X 6 = 2,2 milioane de oameni. Ar fi minunat! Ar fi minunat dacă ar vota și un milion. Intuitiv însă, eu cred că nu vor fi mai mult de 5-600 de mii de voturi în Diaspora în primul tur. Chiar și așa, Diaspora tot are cuvântul decisiv în stabilirea locului 2. Cum la alegerile din 26 mai voturile din Diaspora s-au împărtit aproape egal între PNL+PMP și USR-PLUS, putem presupune că Iohannis și Barna vor împărți destul de egal cele 5-600 de mii de voturi, deci cam 4-6% din total, 2-3% pentru fiecare dintre ei. Și, dacă la Iohannis chiar nu contează, pentru Barna acestea vor face diferența. Haideți să îi luăm pe rând pe candidați.
Klaus Iohannis. La un scor de 45% și o diferență de 30% față de al doilea clasat, mobilizarea scade și pentru că votanții se gândesc că oricum al lor câștigă. Acesta este motivul real pentru care peneliștii au propagat duda cu “să câștige din primul tur”. Am văzut și ziariști păcăliți de acest slogan, deci s-ar putea ca el să fi prins în România Profundă.
Iohannis stă cel mai bine pe electoratul de până în 29 de ani (51%) dar acesta este de regulă și cel mai absent la vot. Pe de altă parte, oamenilor le place să se asocieze la victorie, iar înlocuirea Guvernului Dăncilă cu Guvernul Orban va mobiliza la vot electoratul lui Iohannis, căci este o victorie. La o populație reală de 13-14 milioane în țară, Iohannis nu poate lua în primul tur mai mult de 5 milioane de voturi, dar eu cred că va lua sub 4 milioane de voturi, ceea ce ar însemna un scor de 45% la o prezență de 9 milioane, un scor de 50% la o prezență de 8 milioane și de 57% la o prezență de 7 milioane. Acest procent din urmă este desigur neverosimil și aberant, căci în condițiile unei astfel de prezențe, atât de mică, probabil și numărul votanților lui Iohannis va scădea spre 3 milioane, deci marja acestuia tot undeva între 45 și 50% este, în toate variantele de prezență.
De ce nu poate ieși Iohannis nicicum din primul tur? Simplu! Pentru că e nevoie de 50% din numărul total de alegători, nu din cei care se prezintă la vot, ca să nu se mai facă al doilea tur. Păi și cum să facă cineva 9,5 milioane de voturi, dacă noi nu mai suntem în România mai mult de 14 milioane și este destul de improbabil să vină în total mai mult de 9 milioane la vot. Rușinică, peneliștilor! Ați jucat murdar la faza asta. Mai lăsați dracu’ pesedismele, că dacă pe unii chiar i-ați păcălit, altora le-ați jignit inteligența!
Dan Barna. Un alt scop al dezinformării puse la cale de peneliști (repet și îngroșez – vom avea sigur, 100%, și Turul II) este acela de a împiedica transferul de voturi utile de la Iohannis la USR-PLUS. Nu la Barna, la USR-PLUS. Amintiți-vă că diferența de scor între Iohannis și PNL (de cam 15 procente) vine de la votanții 30-49 de ani care la Europarlamentare au votat USR-PLUS, dar pe care Barna nu i-a convins. Sunt în special simpatizanți ai lui Dacian Cioloș, iar useriștii l-au și introdus mult mai mult pe Cioloș în campanie, acum pe final. Mai ales că sondajul IMAS (pe care și useriștii îl au și îl plătesc, dar nu și partea asta, pe care noi nici nu am publicat-o) arată că Cioloș este în continuare peste Barna în opțiunile electoratului de dreapta. Poate așa era planul cu accelerat Cioloș pe final de campanie, nu știu, sau poate chiar au sesizat și ei ceea ce și eu am sesizat – este posibil ca o parte a celor care îl vor vota pe Iohannis în Turul II, să îl voteze pe Barna în primul tur, deși acesta nu i-a convins, de teamă, pe de o parte că un scor prost al lui Barna va afecta grav USR-PLUS, dar mai ales și pentru că ei au înțeles că un vot anti-PSD este acum un vot care o ține pe Dăncilă departe de Turul II. În mod cert au sesizat și useriștii aceste aspecte, căci ei s-au repliat pe o comunicare (bannere de internet) ce exact asta spune – că dacă votezi pe Barna votezi de fapt împotriva PSD. Nu îmi dau seama cât de amplu este acest fenomen dar bănuiesc că el va funcționa și în Diaspora cam în aceeași măsură în care va funcționa și în țară. Intuitiv, bănuiala mea este că Votul Util îi va aduce lui Barna ceva procente și de la Toader Paleologu (care nu va reuși mai mult de 4%), iar pe total, cu ce va converti de la Iohannis pentru USR-PLUS, Barna poate depăși 1,5 – 1,7 milioane de voturi. Ceea ce ar însemna un scor de 23% la o prezență de 7 milioane, de 20% la o prezență de 8 milioane și de 17% la o prezență de 9 milioane.
Mircea Diaconu. Cu excepția IMAS, care îl creditează cu 16-17% din opțiunile ponderate de vot, toate celelalte sondaje îl dau sub 10%. Avantajul dar și problema lui Diaconu este notorietatea lui. Lumea îl cunoște și îl alege la sondare, dar notorietatea nu produce în mod necesar angajament precum victoria lui Iohannis cu schimbarea guvernului. Diaconu este principalul câștigat de pe urma colapsului PSD și al Vioricăi Dăncilă, dar chiar nu știu câți dintre “pesediștii rușinați” vor face și efortul de a merge la urne. Dezamăgirea e greu convertibilă în voturi. Pe de altă parte, Diaconu are un electorat cu o structură de vârstă similară celui măsurat de IMAS pentru Dăncilă/PSD, cu singura diferență că e mai des în urbanul mijlociu și mare, inclusiv în București.
Să ne amintim că acesta a făcut o surpriză și la europarlamentarele din 2014, când tot independent a candidat. Măsurarea IMAS îl arată la 14% din totalul opțiunilor de vot (neponderat), ceea ce înseamnă că la o populație reală de 13-14 milioane, plafonul maxim al lui Mircea Diaconu este la 2 milioane de voturi. Neverosimil, desigur. Dar Votul Util funcționează și în cazul lui, numai că transferul nu e de la Iohannis ci de la Dăncilă. În realitate, Diaconu este amenințarea pentru Barna, iar nu Dăncilă. Useriștii nu s-au concentrat deloc asupra lui, deși o dezbatere unu la unu ar fi fost utilă. Marele dezavantaj al lui Diaconu este eșecul lui Ponta de a racola primari de la PSD. El nu va avea cu adevărat un partid în spate care să-i mobilizeze electoratul. De aceea și cred că va ieși pe locul trei, dar cu un scor de până la 15%. Precizez că mult din acest calcul este intuitiv.
Viorica Dăncilă. Înainte de căderea guvernului, intenția maximă pentru ea ar fi fost de 1,5 milioane de voturi. Nu trebuie subestimat nici aportul Gabrielei Firea la prăbușirea PSD, cu atacul stupid și nejustificat la spitalul de oncologie pentru copii, chiar dacă e de presupus că gestul Firei mai mult i-a mobilizat pe ceilalți decât i-a rușinat pe pesediști. Cum zice și CTP, încă nu s-a găsit niciun pesedist care să protesteze la gestul josnic al Primarului Capitalei. Dar mai e ceva, ce nu putem estima cu adevărat – câți dintre primarii pesediști mai sunt azi cu adevărat pesediști? Aparatul ăla de partid, temut, disciplinat și monstruos… mai există? E acolo în acte, știu, dar eu zic că, la cum a pescuit PNL primari în ultima perioadă, Dăncilă greu poate trece de un milion de voturi și aceasta ar fi adevărata lovitură și finalul pentru PSD. Primarii ăia sunt tot la PSD, dar sunt mai mult cu numele. Ei vor trece la PNL înainte de alegeri și, până atunci, nu vor face decât nimic. Un mare și suficient nimic. Este imposibil de estimat acum efectul exact al concedierii Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria, dar acest eveniment poate avea doar două consecințe – dezangajarea de la vot a unei părți din cei care ar fi optat pentru PSD (aici se va simți și subminarea primarilor PSD racolați de PNL în stealth mode) și replierea unei alte părți pe Mircea Diaconu. Pur intuitiv, estimarea mea este că la o prezență la vot de 9 milioane, Dăncilă poate coborî spre un scor de 10%. Nu mai poate face 20% decât la o prezență la vot de 5-6 milioane.
Așa că… hai să mergem la vot! Abia prezența masivă ar duce-o pe Dăncilă la scorul pe care îl merită, după doi ani în care ne-a făcut efectiv de râsul MA-PA-MON-DU-LUI. Iar PSD-ul nu se va desființa până la vară, dar, dacă reușim Anticipate undeva prin aprilie-iunie, nici nu va mai conta. Se vor zbate să treacă pragul electoral. Acum e momentul și nu trebuie ratat! Go la vot și adio Ciuma Roșie!
PS Încă ceva. Nasol. Absența de la vot ne va costa. Bani. Mulți. Pentru că fiecare candidat ce trece de 3% poate deconta de la statul român (adică din impozitele noastre) echivalentul a 20 de mii de salarii minime brute și pentru că salariul minim brut este acum 500 de dolari, alde Cumpănașu, Bruzli și alții au o șansă reală să ne ia fiecare câte 10 milioane de dolari (detalii aici, de la Europa Liberă). Cum procentul se calculează din totalul voturilor exprimate, iar capacitatea acestora de a depăși un anumit număr de voturi este limitată, cu cât venim mai mulți la vot, cu atât mai greu vor face acel 3%. Hai să nu le dăm banii ăștia, că sunt ai noștri și chiar ne trebuie. Veniți la vot!