Un apel către Diaspora și o rugăminte pentru românii din Paris
Moise Guran
Este ziua speranței pentru un viitor mai bun și ziua în care mai dăm o șansă României, oricât ne-ar fi greșit ea, așa că o să vă dau câteva indicații tehnice, pentru cazul că veți decide să mergeți la vot. Trebuie doar să dați click pe poza de mai jos, iar apoi să introduceți orașul (nu țara, ci orașul) în care vă aflați. Aplicația dezvoltată de comunitatea Code for Romania îți va arăta astfel cele mai apropiate secții de votare. De exemplu, dacă ești la Paris, aplicația îți va arăta șase secții de votare. Dacă te duci să o vezi pe Simona Halep la Roland Garros, cea mai apropiată este secția de la Ambasada României. Diaspora poate decide câștigătorul alegerilor de anul acesta, căci primele trei partide sunt apropiate în sondaje. De asemena, tot voi, cei aflați în afara țării, veți decide practic dacă trece sau nu Referendumul prin care noi, ca națiune, ne vom proclama cinstea.
Cea mai mare mobilizare din Diaspora a fost de 377 de mii de voturi, în turul II al alegerilor din 2014. Cu puțin efort și inteligență, cred că duminică numărul voturilor voastre poate trece de 400 de mii, poate chiar de 500 de mii. Pentru asta va trebui să începeți să votați încă de dimineață, cât mai de dimineață. În 2014 s-au făcut cozi mai spre prânz, iar seara, vă mai amintiți, aproape că au izbucnit răscoale pentru că nu au apucat să voteze toți cei care doreau. Da, e neplăcut să stai la coadă, dar mai vorbiți între voi, vă mai împrieteniți sau, și mai bine, folosiți timpul ăla ca să-i sunați pe cei de acasă. E suficient să le spuneți că stați la coadă ca să votați și, în mod cert, se vor simți obligați să facă și ei acest efort. Bine, dacă vedeți că nu-l fac, sugerați-le voi asta, dar fără să faceți presiuni, fără să vă certați, fără să reproșați nimic. Argumentul politicos și drăguț e un mod de persuasiune mult mai eficient decât contradicția ostilă. Cel mai important este să NU încercați să-i convingeți pe alții să voteze cu cine vreți voi. Esențială este prezența. Dacă nu puteți merge la vot din cauza distanței, neapărat sunați-i pe cei din țară și rugați-i să voteze. În 2014 au votat aproape 12 milioane de români, mulți probabil scoși din casă de faptul că cei din Diaspora aveau prea puține secții.
Apropo de prezență, nu uitați, sunt trei coloane pe care trebuie semnați în borderoul de prezență și sunt trei buletine de vot, cu trei urne diferite. Fiecare buletin este numerotat cu numărul urnei în care trebuie să-l introduceți. Dacă le introduceți în urna greșită, nu e problemă, nu se anulează, organizarea este făcută așa pentru a fi mai facilă numărătoarea. Puteți vota oriunde, dacă nu sunteți în orașul în care aveți adresa din buletin, dar dacă sunteți, puteți vota doar la secția la care sunteți arondați. Cei cu rezidența în străinătate (aproximativ 600 de mii la număr) puteți alege să votați pentru candidații din țara în care vă aflați, dar în această situație nu veți mai putea vota candidații din România. Da, toată Europa trece printr-un moment greu, dar România are mai mare nevoie de votul vostru. Dacă aveți reședința în altă țară UE și, implicit, sunteți pe listele electorale ale țării respective, dar doriți să votați pentru România, va trebui să completați un formular, pe care îl puteți descărca de aici. Rugămintea mea este să-l printați de acasă și să mergeți cu el gata completat, pentru a nu îngreuna procesul de votare. Este nevoie de o viteză medie de 80 de voturi pe oră în toate cele 441 de secții de votare din Diaspora, pentru a atinge plafonul de 500 de mii de voturi.
Ah, și dacă tot am zis de Paris, dacă vine cumva Simona să voteze, vă rog să-i dați prioritate, să nu trageți de ea să se pozeze cu voi (ieșirile publice sunt extrem de stresante pentru personalități), dar puteți să-i faceți voi o poză ei și să o puneți pe rețele, că Simona nu se supără, sunt sigur. Ea are (și e conștientă că are) o putere fantastică asupra unui număr colosal de români, este probabil cea mai simpatizată și respectată figură a momentului, iar gestul ei ar influența și ar mobiliza și tineri și vârstnici, din toate mediile sociale, demografice sau rezidențiale. Fata noastră e acolo pentru Marele Șlem, dar bine crescută cum e, va dori probabil să stea la coadă. Voi să o invitați în față, neapărat, pentru că statul la coadă e obositor și nu își permite. Roland Garros este o miză mare pentru Simona, dacă nu poate veni la vot noi o să înțelegem, iar dacă vine trebuie să o ajutăm să-și păstreze șansele și să rămână într-o bună formă fizică și psihică. Hai, goodwill voting! Și… Hai, Simona!