Eutanasia pe modelul FMI
de Moise Guran
Știți care este diferența dintre eutanasiere și acordul cu FMI. Eutanasia presupune moartea fără dureri. În timp ce politicienii noștri fac promisiuni de campanie electorală cu scăderi de taxe și alte lucruri minunate cei de la FMI au făcut unele calcule din care rezultă că în România este necesară creșterea impozitului pe salarii, creșterea contribuțiilor pe salarii ba chiar și a TVA-ului. La naiba! De ce să nu dăm statului tot salariul ca să știm o treabă – mai mult decât muncim n-au cum să ne ia!
În 2006 când guvernul Tăriceanu i-a trimis destul de nepoliticos pe cei de la FMI la plimbare am considerat asta ca fiind un gest lipsit de diplomație și o intenție necurată de a scăpa de controlul asupra cheltuielilor bugetare. Și într-adevăr ceea ce a urmat a arătat că statul poate cheltui oricât. Dar propunerea de acum a tehnocraților de la FMI arată deja a golănie politico-financiară. Guvernul României este pur și simplu șantajat de această instituție care face acum experimente cu o țară cam cum a făcut savantul Pavlov cu câinele său.
Creșterea taxelor este o prostie pe care noi românii am mai experimentat-o acum doi ani. Operația a reușit dar pacientul era să facă stop cardiac și, oricum nu s-a vindecat. Țările din jurul nostru care au refuzat acordul cu FMI nu se împrumută acum mai scump decât România.
Revenind la Pavlov și câinele său, desigur, problema era a câinelui care a avut încredere în stăpânul său ce l-a mutilat. Dacă îl mușca de mână când savantul a încercat să îi introducă un tub în stomac, poate că Pavlov demonstra pe propria piele reflexul condiționat. Ar fi cred timpul ca noi, ca nație independentă, să nu mai acceptăm statul de animal de sacrificiu în laboratorul FMI, indiferent cât ne va costa acest lucru.