O idee ratată
de Moise Guran
Programul Prima Casă și-a atins limitele ca măsură de stimulare economică și a redevenit ceea ce n-a reușit niciodată să nu fie – un program electoral. Un studiu recent arată că în blocurile noi și mai centrale din București stau dezvoltatorii și cu lunile fără să vândă nimic. În periferie treaba merge ceva mai bine, în sensul că marile complexe cu sute de aparatamente vând între două și cinci apartamente pe lună. Două apartamente, ați auzit bine. Asta în condițiile în care prețurile apartamentelor noi au scăzut în Capitala țării până la 700 de euro pe metrul pătrat, iar cu 50-60 de mii de euro îți poți cumpăra un foarte decent apartament nou cu trei camere și 70-80 de metrii pătrați. Situația este similară în țară chiar dacă prețurile sunt semnificativ mai mici decât în București.
Deja nu se mai pune problema prețurilor prea mari pe care le au aceste apartamente.
De fapt, în funcție de prețuri doar 3% dintre apartamentele noi aflate la vânzare se mai încadrează în segmentul de lux. 47% din locuinţe sunt încadrate în categoria celor cu prețuri reduse, iar 23% au prețuri considerate medii.
Preţurile apartamentelor sunt acum la nivelul anului 2005 adică atât cât erau înainte să apară primele proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni în Bucureşti.
Desigur apartamentele vechi se vând mult mai bine căci sunt localizate mai aproape de centru iar Programul Prima Casă atât a reușit să facă – vânzare de apartamente vechi. Și care este problema o să întrebați? Nu trebuie să aibă și românul acces la un credit decent cu care să își ia apartamentul pe care și-l permite? Ba da. Numai că un apartament vechi vândut nu finanțează nicio slujbă, pe când un apartament nou vândut îl poate stimula pe constructor să mai facă un bloc. Acesta era un efect economic important pe care statul ar fi trebuit să îl urmărească limitând posibilitatea cumpărării de apartamente prin programul Prima Casă la apartamente noi. Asta desigur dacă cei care ne conduc ar fi urmărit dezvoltarea economică și crearea de slujbe în construcții, în locul interesului electoral imediat.