Din nou sub riscul instabilităţii
de Moise Guran
Niciodată! a fost răspunsul lui Traian Băsescu la întrebarea unui reporter care vroia să ştie dacă preşedintele va face plângere penală împotriva premierului Ponta.
Nici nu este nevoie de o plângere. Este probabil o chestiune de ore sau de zile până când procurorul general se va autosesiza. Dacă procurorii vor decide trimiterea în judecată a premierului, atunci preşedintele va fi obligat, reţineţi, OBLIGAT de articolul 109 din Constituţie să îl suspende pe Victor Ponta din funcţie aruncând în derizoriu însăşi ideea de guvernare în România. Cu un guvern interimar, înlocuit apoi de un guvern până la alegeri, plus un guvern după alegeri, anul 2012 are şansa de a intra în istorie printr-un număr de şase guverne într-un interval atât de scurt.
Pentru a evita o astfel de situaţie Traian Băsescu ar fi trebuit să îi acorde totuşi în ceasul al 12-lea un mandat lui Victor Ponta. Nu am înţeles să fi făcut asta, deşi spune că Ponta l-a sunat, ce ironie, pe la ora 12, dar Băsescu spune că mandatul este complicat.
La fel este şi viaţa într-o Românie cu două guverne. La Cotroceni funcţionează pe lângă preşedinte un grup de consilieri care fiecare au grad de ministru. Diferenţa dintre ei şi miniştrii de la palatul Victoria este că nu conduc ministere, dar în rest preşedintele se poate cosnidera la o chestie şi el şef de Guvern. Este clar că trebuie urgent modificată Constituţia, este la fel de clar, cred, şi că asta nu înseamnă încălcarea unor decizii luate de o Curte Constituţională pe actuala Constituţie, dar mai important decât toate este să nu dăm cu ţara de gard cu astfel de conflicte fără cap şi fără coadă. Acum nici două luni, doborârea guvernului a dus cursul euro pe noi culmi de glorie şi progres.
Acum, domnii Ponta şi Băsescu ar face bine să analizeze consecinţele faptelor lor, să anticipeze eventual şi dacă la finalul acestor conflicte pentru putere va mai rămâne şi ceva din ţara pe care şi unul şi celălalt vor să o conducă.
UPDATE
Mi-a scăpat un amănunt. Procurorul general nu se poate autosesiza în cazul unui membru al guvernului.
Art 109 din Constituti
(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.