S-a trezit şi leul…
de Moise Guran
Ca de obicei leul nostru s-a mişcat cu multă întârziere faţă de valul regional de apreciere. Cursul euro a scăzut în ultimele două zile în ceea ce părea a fi la început un accident speculativ. Într-o după amiază de vară o piaţă românească somnolentă a fost deranjată brusc de un speculator străin care a dus cursul de la 4,47, până sub 4,44. Deşi bancherii din România nu au fost foarte impresionaţi de mişcare, clienţii lor, unii exportatori cu multă valută prin conturi au spus, aoleu!, scade euro şi noi n-am prins cel mai bun moment de vânzare.
Într-adevăr, în ultimele două luni, de când euro a început să urce, a apărut un fenomen firesc – firmele din România şi-au limitat pe cât posibil vânzările de valută, unele chiar necesare desfăşurării fluxurilor comerciale fireşti. Explicaţia este simplă – nimeni nu ştia exact până la cât se duce euro. În momentul în care au avut impresia că euro a intrat pe scădere, ei au început să vândă.
Deocamdată Banca naţională a României nu şi-a făcut nicicum simţită prezenţa. Întrebarea este ce va face Isărescu dacă euro coboară de exemplu la 4,4 lei sau sub această valoare. Păi ţinând cont de faptul că BNR a vândut deja foarte multă valută la 4,46, nu ar fi deloc exclus ca banca centrală să facă un profit bunicel oprind euro din scădere. Profitul BNR se face venit la bugetul de stat şi anul acesta chiar că este multă nevoie de aşa ceva.