Cu ce mandat se duc la Consiliu?
de Moise Guran
Articolul 52 din Constituţie spune că Preşedintele Republicii va negocia şi va ratifica tratatele internaţionale. Este vorba de Constituţia Franţei, cea care nu spune explicit că la o dispută în spatele şcolii preşedintele îl poate cafti pe premier, dar asta pentru că ea prevede explicit că preşedintele Franţei îl poate demite pe premier. Deci e clar, iar preşedintele Franţei este unul dintre cei doi preşedinţi de state care iau loc la masa Consiliului European alături de 25 de premieri.
O altă constituţie a unei ţări europene importante are o formulare ce se apropie de Constituţia României…. Zice aşa la articolul 59 – Preşedintele reprezintă ţara pe plan internaţional. Este vorba de preşedintele Germaniei, care a înţeles din asta nu că trebuie să decidă politica externă a acestei ţări ci că va trebui să semneze în mod formal dar în numele acestei ţări tratatele negociate de guvern şi aprobate de Parlament.
Constituţia României spune într-un articol că Preşedintele României reprezintă statul român, iar în altul că Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern.
Observăm că la francezi preşedintele are un mandat executiv de a negocia tratate şi de a le semna, că la nemţi are doar rolul de reprezentare iar la români e … ei bine la români e ca într-un banc ce începe cu un francez, un neamţ şi un român se urcă într-un avion şi pleacă la Bruxelles. Dintre toţi, numai românul nu ştia exact de ce se duce, pentru că românul nu avea un mandat clar, aşteptând să vadă ce vor francezul şi neamţul de la el.
Fiecare dintre dumneavoastră poate decide cine are dreptate în disputa dintre premier şi preşedinte, dar mai important este să observaţi că niciunul dintre cei doi nu a comunicat ce are de gând să facă la Bruxelles şi dacă, o dată ajuns acolo, va susţine de exemplu că românii vor să plătească taxe fix ca nemţii sau că vor să se împrumute ca francezii.
Şi în acest banc românul este cel mai şmecher dar lui îi scapă esenţialul…