Fixaţi-vă centurile, urmează staţia Grecia!
La o săptămână de la alegerile catastrofă din Grecia, mai toate statele europene şi-au pus centurile de siguranţă. În Grecia se poate întâmpla orice, de la repetarea alegerilor, până la anarhie sau un control mai puţin democratic al puterii. Ţara nu mai poate fi guvernată taman într-un moment în care este datoare vândută.
Europenii vor să o scoată din zona Euro, asta este foarte clar, în vreme ce la Atena, câţiva politicieni extremişti îşi imaginează că ei vor fi capabili să-i convingă pe creditorii internaţionali să nu mai plătească datoriile. Am început să am sentimentul că ceva cu adevărat rău se va întâmpla în Grecia, doar pentru ca restul naţiunilor europene să vadă unde poate duce ascensiunea extremismului şi a politrucilor căţăraţi pe nemulţumirile populare.
Indiferent ce se va întâmpla cu Grecia, Europa întreagă va plăti probabil un preţ pentru asta. Acum este momentul ca fiecare dintre noi să se întrebe ce preţ va plăti. Evenimentele de acolo te vor afecta şi pe tine, cel care acum te gândeşti că nu ai nicio treabă cu grecii. Interconectarea economică şi financiară este uriaşă şi extrem de densă. Avem numeroase bănci greceşti în România, acestea au operaţii cu celelalte bănci, şi ar fi o catastrofă ca acest păienjeniş să fie tăiat abrupt cu o foarfecă. Şi probabil autorităţile române nici nu vor permite asta. BNR şi-a creat toate instrumentele pentru controlul băncilor greceşti care în ultimii ani au atras depozite importante cu dobânzi mai mari. Oficialii băncii centrale lasă de înţeles că fiecare flux financiar este atent controlat şi că pot merge, la nevoie, până la controlul managementului. Au creat toate instrumentele legale pentru asta şi în cel mai fericit caz, un român care are depozite la o astfel de bancă s-ar putea să nici nu afle ce se întâmplă dincolo de uşa pe care scrie director. Dar nimeni nu poate anticipa exact unde va duce această situaţie. Falimentul Greciei greu mai poate fi evitat şi el se va rostogoli apoi ca un bulgăre peste restul Europei.