De la mărul lui Adam la Programul lui Ponta
de Moise Guran
Internetul şi site-urile de ştiri reprezintă un adevărat instrument al diavolului, unul care ar ruşina mărul cunoaşterii din care omul a muşcat în grădina Edenului. Dacă Dumnezeu le-a dat oamenilor uitarea şi speranţa, de ce ar fi trebuit oamenii să inventeze internetul, acest antidot pentru binefacerile primordiale?
Astăzi, de exemplu, toate ziarele on-line publică frânturi din programul de guvernare depus la Parlament de guvernul Ponta.
Cum mai toate site-urile sunt programate să îţi aducă automat ştirile mai vechi care au acelaşi subiect te poţi trezi la ştirea cu Programul depus la Parlament cu un link nevinovat către o ştire intitulată “Cele mai importante 15 măsuri ale lui Victor Ponta” dacă eşti neatent şi nu vezi că această ştire este veche de o săptămână, s-ar putea să crezi că în Programul depus la Parlament este prevăzută reducerea CAS-ului, reducerea TVA-ului la produsele alimentare, creşterea salariului minim, revenirea salariilor bugetarilor şi restituirea pensiilor taxete ilegal, toate acestea în limita unui deficit bugetar de 3%.
Din păcate în programul de guvernare lucrurile sunt altfel formulate, mult mai neclar sau deloc. Eu vi le citesc iar dumneavoastră le analizaţi. Despre CAS nu se spune absolut nimic dar noul guvern îşi propune promovarea unui set coerent de politici care să asigure refacerea atractivităţii investiţionale, precum şi o evoluţie favorabilă a mediului de afaceri şi a pieţei muncii.
Despre TVA-ul la alimente nu se spune absolut nimic. Despre salariul minim, formularea exactă sună cam aşa – reanalizarea acordului tripartit privind evoluţia salariului minim brut pentru 2012- 2016.
Despre creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor Programul prevede totuşi clar citez – în cursul acestui an, reîntregirea salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010 şi restituirea sumelor reţinute fără bază legală pensionarilor.
Este adevărat, formularea în cursul acestui an poate fi interpretată ca fiind perioada cuprinsă între 4 mai şi 31 decembrie.
Din păcate însă programul reprezintă o sumă de deziderate, mai apropiate de ceea ce poate şi-a dorit primul om după ce a muşcat din fructul cunoaşterii, decât de măsurile concrete cu termene clare, ce ar putea merita numele de Program. De la mărul lui Adam până la mărul evoluat al lui Steve Jobs omenirii i-au trebuit 7000 de ani ca să transforme un deziderat în ceva mult mai concret. Să sperăm că Ponta va fi ceva mai rapid.