Abia acum începe ieftinirea creditului
de Moise Guran
Se întâmplă ceva ciudat pe piaţa banilor. După un mileniu de absenţă statul român se împrumută bine. Din ce în ce mai bine. Pentru prima dată băncile de la noi au fost de acord să dea bani ministerului de finanţe la o dobândă mai mică decât referinţa BNR. Este drept că termenele sunt scurte şi că este probabil ca, peste şase luni, dobânda de referinţă să fie mai mică de 5,2% la cât a primit statul credit în lei.
La o zi după această ciudată întâmplare, acelaşi minister de finanţe a redeschis buzunarul din Statele Unite, acolo unde şi-a propus să ia dolari pe termen mai lung. Foarte probabil decizia de a-şi face suma cu dolari pe anul acesta a fost sugerată de experţii de la BNR, căci dolarul a intrat pe o tendinţă de scădere faţă de euro. Este mai bine să te împrumuţi într-o monedă înainte ca aceasta să scadă. E de preferat să îţi plăteşti datoriile atunci când moneda creditului este mai slabă decât atunci când te-ai împrumutat.
Una peste alta, ideea este că statul român e în bani. Îi găseşte peste tot, îi împrumută mai ieftin decât s-ar fi aşteptat şi are o libertate de mişcare mai mare decât am vrea pentru un an electoral.
Şi totuşi împrumuturile luate de stat de pe piaţa internă reprezintă doar cocoaşa icebergului. De acum este clar faptul că bancherii de la noi sunt plini de lei, de speculat pe curs le este greu să o facă atâta timp cât BNR-ul îl ţine fix la 4,35, deci bancherii au cam început să se plictisească. Faptul că statul a luat şi probabil va continua să ia lei ieftini cu împrumut sugerează că scăderea tuturor dobânzilor la credite în România este iminentă.