Europa stă pe munţi de bani
de Moise Guran
Mai ciudat decât oricând, diverse instituţii şi personalităţi de la FMI, banca Mondială şi chiar din Uniunea Europeană cântă prohodul economiei europene deşi absolut tot ceea ce se întâmplă în acest moment pe pieţele financiare par să contrazică acest lucru.
Astfel la doar câteva zile după ce şi-a pierdut ratingul maxim, Franţa a reuşit să se împrumute astăzi la o dobândă mai mică decât atunci când îl avea. Guvernul de la Paris a luat mai puţin de opt miliarde de euro dintr-o piaţă care îi oferea aproape 20 de miliarde, la dobânzi microscopice cuprinse între 1,05% şi 1,9%. În aceeaşi zi, preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro declara că suntem în pragul unei recesiuni tehnice.
Este posibil ca la această oră Junker să cam ştie datele de pe ultimul trimestru din 2011 dar pentru a fi vorba de o recesiune tehnică ar trebui ca economia europeană să scadă şi în primul trimestru din acest an.
În fapt cam toate analizele pesimiste din ultima vreme se bazează pe o ipoteză infirmată azi de Franţa – băncile nu vor mai credita state şi economii iar acestea se vor prăbuşi. Pe principiul că nici nu mai contează dacă oul a fost sau nu înainte de găină, dobânzile ar fi trebuit să crească în urma tăierii ratingurilor, lipsa banilor ar fi dus la recesiune iar recesiunea ar fi dus la lipsa banilor. Şi, în timp ce pe bursele europene doar acţiunile băncilor sunt mai aproape de minimele istorice, la americani pieţele şi-au regăsit finanţatorii. Este foarte probabil ca banii americani să cumpere de acum exact băncile europene devenite foarte ieftine iar tânguielile oficialilor europeni îi pun pe aceştia în postura lui Bulă care avea un elefant cumpărat pe mulţi bani de la un amic. Când Bulă i s-a plâns că elefantul i-a făcut dezastru prin casă, acesta i-a răspuns cinic – treaba ta dar cu atitudinea asta nu o să vinzi niciodată elefantul ăla. Tânguielile de criză nu fac decât să ieftinească elefantul.