Mișa, Tudose! Ia măriți voi salariile privaților prin ordonanță! Hai, să vedem dacă le măriți!
Moise Guran
Evit să vă prezint toate scenariile care-mi trec mie prin cap, fără dovezi clare că ele se vor produce, dar o să cad de această dată în păcat, doar pentru a vă explica de ce am ajuns eu la concluzia că toată tevatura asta cu transferarea contribuțiilor de la patron către angajat, precum și deranjul cu creșterea salariului brut prin lege, despre care v-am vorbit ieri, nu se vor produce. E doar o temă parazitară, ce ne va ține ocupați vreo câteva săptămâni, pentru a fi apoi mișelește abandonată, la cererea poporului.
În primul rând, trebuie notat faptul că singurul motiv pentru care PSD ar putea dori trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat este pretextul de a majora salariile bugetarilor cu 25%, așa cum a promis. Când a promis, n-a spus că e o majorare pe brut cu un efect micuț, de doar 2% pe net. Până la urmă, Olguța a recunoscut însă. Va putea susține că s-a ținut de cuvânt, dacă acest lucru se va întâmpla, dar deja planetele și-au schimbat alinierea.
Mai ales pentru că respectiva promisiune de Reformă în domeniul contribuțiilor a venit la pachet cu reducerea totală a contribuțiilor (angajat+angajator) cu 5 puncte procentuale, dar și cu o reducerea impozitului pe salarii cu 6 puncte procentuale.
La cât de jalnic arată încasările la buget, cred că acesta este principalul motiv pentru care guvernul a decis deja să renunțe la acest plan, chiar dacă ministrul Mișa ne tot anunță intenții. Da, intenții! Pentru că, ce să vezi! guvernul deja a modificat Codul Fiscal și cu acciza, și cu splitul de TVA, dar pe asta cu contribuțiile a uitat să o modifice.
Apoi, poate n-ați aflat, dar toate centralele sindicale deja s-au ridicat la lupta de clasă… că ce e aia să nu mai plătească angajatorii contribuții? Au anunțat demonstrații de stradă pentru începutul lunii octombrie! Unde ați mai văzut dumneavoastră sindicaliști să se opună scăderii impozitării muncii? Nici aceștia, ai noștri, nu se opun, dar nu vor transferarea contribuțiilor integral pe salariați. Ce băieți, cu toții! Ca și cum n-ar fi fix același lucru că se impozitează un salariu sau un fond de salarii.
Apoi, mai e o problemă, aparent neanticipată de programul de guvernare, care mai demonstrează încă o dată că … Dumnezeu nu bate cu parul. Statul virează în acest moment 5,1% din salariul brut al unui cetățean către Pilonul II de pensii. Contribuțiile colectate de la firma cetățeanului contributor nu ajung la pensiile private, ci doar cele pe salariul cetățeanului. Transferul contribuțiilor integral pe seama angajatului, la păstrarea procentului de 5,1%, crește cu 20% sumele virate la Pilonul II de pensii.
Să recapitulăm…
Dacă majorează prin lege brutul unui angajat, transferându-i acestuia și partea de contribuții plătite acum de firmă, statul pierde o grămadă de bani la bugetul asigurărilor sociale, din viramentul la Pilonul II, dar pierde și din reducerea contribuțiilor, promisă în programul din scoarță-n scoarță și reluată în programul guvernului Tudose. Pierde și la bugetul de stat o grămadă de bani, din reducerea impozitului pe salariu, așa că cel mai bun lucru ce i se poate întâmpla acum guvernului, e să aibă o presiune socială care să împiedice aceste nenorociri cu care, csf, ncsf, PSD a câștigat alegerile. Ca din întâmplare, sindicatele (aceleași care fac blaturi cu PSD în toate campaniile electorale) au anunțat că ies în stradă, împotriva PSD. Oookeeey!
N-am dovezi, e doar un scenariu, dar vi l-am spus doar ca să știți de ce nu voi mai lua în serios nicio comunicare publică făcută pe această temă de oficialii statului român. Nu cred că se va face și, deci, nici nu vreau ca această perdea de fum să mă țină ocupat pe alte teme decât cele cu adevărat importante din această perioadă.