Un complot cu implicaţii
de Moise Guran
Procurorul general al Statelor Unite a acuzat direct, cu date şi probe, Iranul că ar fi finanţat şi comandat atentate teroriste pe teritoriul Americii. De această dată americanii chiar s-au formalizat, după ce un om infiltrat de ei într-un cartel mexican al drogurilor a primit o comandă fermă de a organiza atentate la Washinghton, unul cu bombă împotriva ambasadorului saudit iar un altul împotriva ambasadei israeliene. FBI a intrat pe fir, a creat un cont acoperit şi a primit chiar şi finanţare din Iran pentru organiza atentatele. După ce au avut toate datele americanii au ridicat un suspect şi l-au arătat cu degetul pe un al doilea ce ar face parte din Gărzile Revoluţionare ale Iranului.
Este un act de război au spus unii oficiali americani, în vreme ce secretarul de stat Hillary Clinton a emis un avertizment global de pericol pentru toţi cetăţenii americani, anunţând că eventualele măsuri împotriva Iranului vor fi luate după consultări cu aliaţii Statelor Unite.
Vestea a clocotit în Orientul Mijlociu iar ţiţeiul s-a scumpit instant cu aproape 15%. Situaţia era oricum încordată, cu Turcia şi Israel care desfăşoară fiecare exerciţii militare de intimidare a Siriei şi cu rivalitatea cunoscută dintre Arabia Saudită şi Iran.
Desigur iranienii au negat implicarea în atentatele dejucate din SUA şi au calificat declaraţiile procurorului general poveşti de adormit copiii. Ce-i drept, după ce au răscolit Irakul după arme chimice ce n-au fost niciodată găsite, americanii au o problemă de credibilitate. În acelaşi timp momentul ales pentru devoalarea acestor atentate este oarecum nefiresc, căci americanii nu au reuşit să-l prindă şi pe oficialul iranian care ar fi comandat atentatele. Vestea vine însă la câteva zile după ce China şi Rusia şi-au folosit dreptul de veto la ONU pentru blocarea unei rezoluţii împotriva Siriei, aliata Iranului. Acum SUA şi Arabia Saudită nu mai au nevoie de nicio rezoluţie pentru nimic, indiferent ce ar pune la cale.