Miza pe bănci
de Moise Guran
Războiul declanşat acum două săptămâni pe pieţele financiare continuă şi pare a se apropia acum de o nouă fază. Dacă atunci se vorbea de scădera ratingului Statelor Unite sau de vulnerabilităţile Uniunii Europene, acum acţiunile marilor companii europene scad pur şi simplu fără prea multe talk-shouri şi explicaţii. Cineva le vinde agresiv cu intenţia evidentă de a le scădea valoarea iar acum motivaţiile iniţiale nu prea mai au importanţă. La două săptămâni de la scăderea ratingului, Statele Unite se împrumută chiar mai ieftin decât o făceau atunci când aveau rating triplu A, iar Europa a depăşi cu creşteri raportările semestriale. Este adevărat creşterile sunt mici dar asta contează mai puţin.
Atacul principal pare canalizat asupra unor bănci europene şi, probabil de aici, războiul financiar va evolua către un nou front. Cel mai probabil rechinii vor forţa falimentarea uneia sau a mai multor bănci importante din Europa, pentru a induce panică şi, posibil pentru a face mai uşoară preluarea lor.
Dacă iniţial poziţia administraţiei americane a fost una de forţă, de rezistenţă la presiunile Wall Street-ului, acum se petrece ceva ciudat acolo. FED-ul, banca Centrală a Statelor Unite are o poziţie oarecum dubioasă, anunţându-şi scepticismul faţă de unele bănci europene. Momentul este prost ales căci acestea sunt în mod evident atacate. Ca un bun preşedinte ce se găseşte, Barak Obama pleacă în concediu, intrând perfect în rolul pisicii care e mai bine să nu fie acasă atunci când şoarecii încep să îi joace pe masă.