Ce este și cum funcționează Alerta de Cutremure din aplicația Biziday…
Moise Guran
În primul rând trebuie să vă explic de ce am luat decizia implementării unei astfel de alerte… Primul ei scop nici măcar nu este acela de a vă anunța cu 20-30 de secunde mai devreme, înainte să simțiți un cutremur de intensitate mai mare. Scopul ei este acela de a convinge publicul din România să abordeze în mod rațional problema unui astfel de cutremur. Această alertă este însă un experiment, realizat de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) împreună cu noi, cei de la Biziday. Altfel spus, n-am avut cum să o testăm pe un cutremur real și, chiar dacă simulările au mers foarte bine, nu vă putem garanta că ea va funcționa. Citiți vă rog cu atenție acest text! Dacă v-ați instalat aplicația Biziday, găsiți o sinteză a lui și în meniul de Notificări, mai multe detalii în meniul de „Întrebări Frecvente”, dar și precizările legale în meniul de „Termene și Condiții”.
Cum funcționează?
Alerta este transmisă în telefonul dvs direct de receptorul INFP din zona Vrancea. Deocamdată nu se transmit alerte privind cutremure produse în alte zone seismice. Teoretic, există o șansă ca alerta să ajungă la dumneavoastră înaintea undei de șoc. Timpul de propagare al acesteia este de exemplu, de 20-30 de secunde până la București (depinde de adâncimea cutremurului), și chiar ceva mai mare în alte orașe, mai îndepărtate.
În același timp, dar tot teoretic, alerta se activează în maximum cinci secunde de la ciocnirea (sau ruperea) plăcilor, în subteran. Cum însă această alertă este complet automatizată, nici INFP, nici operatorii Biziday neputând să intervină într-un timp atât de scurt, funcționarea ei depinde de echipamente, servere, dispozitive, inclusiv de performanțele telefonului dvs sau de cele ale routerului wi-fi la care sunteți, eventual, conectați.
La telefoanele cu Android mai e o problemă la care încă mai lucrăm… Dacă Modul de Salvare al bateriei este pe ON, telefonul închide automat comunicarea cu rețeaua dacă nu-l folosiți (de exemplu noaptea). În această situație Alerta de Cutremur nu are cum să ajungă în 5 secunde, ci atunci când “se trezește” telefonul să verifice rețeaua. Așadar, primul lucru pe care trebuie să-l știți este că dacă nu închideți Battery Save Mod (modul de salvare al bateriei) e foarte posibil ca o astfel de Alertă nocturnă să nu funcționeze.
Practic, vom afla cu toții dacă a funcționat în momentul producerii unui cutremur de intensitate, cel puțin medie.
Aplicația Biziday NU va transmite alerte pentru cutremurele de intensitate mică, chiar dacă acestea se pot simți în unele zone, pentru a nu vă panica inutil. Alerta se va activa numai la cutremurele mai mari de șase grade pe scara Richter, produse la o adâncime mai mică de 180 de kilometri.
Gradul de precizie
Și acesta este un aspect încă netestat. Cel mai des INFP revizuiește ulterior producerii cutremurului datele referitoare la magnitudinea acestuia. Din acest motiv vocea conținută de alerta sonoră a aplicației va comunica întotdeauna faptul că s-a produs un cutremur în zona Vrancea. Totuși, după declanșarea Alertei, telefonul dvs vă va spune exact magnitudinea și adâncimea cutremurului, așa cum au fost ele transmise de receptorul INFP din Vrancea, afișând un mesaj de tipul celui de mai jos.
Este posibil ca Aplicația să transmită o alertă falsă?
Din păcate da, acest lucru ESTE posibil. Nu uitați că această alertă este un experiment. Vă sfătuim totuși să luați în serios o astfel de alertă și să procedați așa cum vom exersa în timpul simulărilor.
A doua problemă este că alerta de cutremur este sonoră, ea trebuie să vă trezească (fără să vă panicheze), așa că dacă telefonul este pe silent… ecranul se aprinde, telefonul vă arată magnitudinea și adâncimea cutremurului, dar este o mică șansă ca asta să vă trezească din somn, în cazul unui cutremur nocturn.
Ce sunt simulările de Alertă de Cutremur?
Pentru a preveni panica și reacțiile necugetate, Aplicația Biziday vă va solicita la intervale regulate de timp să rulați o Simulare de Alertă de Cutremur. Adică să vedeți acest filmuleț. Durează trei minute…
Acesta este rostul Alertei de Cutremur, așa am convins autoritățile să colaboreze cu noi în acest experiment de comunicare și în asta constă rolul de pregătire al publicului pe care echipa Biziday și l-a asumat – să vă convingem să nu săriți pe geamuri și să nu vă precipitați pe scări. De aceea am redus la un singur „call to action” – bagă-te sub o grindă solidă! mesajul simulării… Avem de înfrânt împreună cel mai puternic instinct uman, cel care generează și starea de panică.
Cel mai probabil, la producerea unui cutremur real veți proceda așa cum vom tot exersa împreună. Vă mulțumim pentru încredere!
PS După încheierea testelor, programatorii noștri au dezactivat posibilitatea trimiterii unui cutremur fals de către operatorii Biziday, așa cum am procedat eu în Simularea de Alertă de Cutremur.