Cursul în valurile crizei
de Moise Guran
Dacă v-aţi hotărât să vă plătiţi azi ratele la creditul în valută aţi luat o decizie proastă. Cursul monedei unice a sărit la oficial de la 4,17 la 4,20 de lei, iar pe piaţă a urcat chiar până la 4,24. Casele de schimb nu o mai dau nici cu 4,26 şi aceasta se numeşte o situaţie de criză. Nu, nu este nici criza leului şi nici a băncilor din România dar Europa este în fierbere şi nici noi nu prea aveam cum să scăpăm de o contaminare, fie ea şi una uşoară.
După ce Franţa şi Germania au eşuat în tentativa de a se înţelege cumva asupra ajutării Greciei, moneda unică europeană a intrat firesc şi aproape aşteptat sub presiune. Desigur bătăile dintre demonstranţi şi scutieri pe străzile din Atena nu au ajutat prea mult, dar de acum ele ţin mai degrabă de spectacolul din decor. Simplificând mult lucrurile dilema grecească se poate rezuma acum cam aşa – ar fi mai bine pentru Euro ca Greciei să îi fie şterse o parte din datorii sau ar fi mai bine ca Greciei să i se dea un şut care să o trimită afară din zona euro şi, deci în faliment. Ca de obicei într-o astfel de situaţie toate bursele europene, americane şi asiatice s-au înroşit şi toţi speculatorii fug după dolari.
Cât se mai bat cap în cap francezii cu nemţii, cât se mai bat cap în cap demonstranţii cu scutierii până la un eventual guvern de uniune în Grecia, FMI-ul stă cu mâna pe portofel gata să stingă cu nişte bani o vâlvătaie care poate deveni prea violentă.
Poate vă întrebaţi cu ce a greşit leul sau dumneavoastră cei care aţi ales să vă plătiţi rata la creditul în valută. Cu nimic. Cel mai probabil este o situaţie temporară ce se va calma în următoarele zile sau săptămâni.
Înainte de a vă face gânduri negre nu uitaţi, sunt oameni care scot bani şi din cuvântul apocalipsă, fie ea şi una financiară.