Războiul cărţilor electronice
de Ionuţ Văcaru
Eşti un cititor înrăit şi eşti deschis spre noile tehnologii? Vrei să scapi de mormanul ăla de cărţi pline de praf care îţi ocupă unul din colţurile sufrageriei? Plângi după copacii care au fost tăiaţi pentru a-ţi fi ţie tipări romanul preferat? Ei bine, avem soluţia pentru tine. Cu „numai” 400 de euro(maamăă!) poţi cumpăra un cititor de cărţi electronice şi viaţa ta va deveni mult mai uşoară. În câteva minute descarci romanele dorite din reţelele de distribuţie a cărţilor electronice şi te bucuri de ele pe un display cu cristale lichide ce reuşeşte să imite hârtia adevărată. Desigur, câteodată cartea electronică este mai scumpă decât cea pe hârtie (oare de ce?… întrebaţi editurile) şi ,dacă nu ştii limba engleză, îţi va fi cam greu să găseşti cărţi româneşti. Iar în cele din urmă îţi pui marea întrebare: când îţi amortizezi investiţia făcută în cititorul de cărţi electronice? Practic, niciodată. Nu sună prea încurajator, nu-i aşa?
Ei bine pentru noi, ăştia care leşinăm când vedem că până şi un e-book reader cu capacităţi limitate costă 10 milioane de lei vechi pe la magazinele online româneşti, a apărut se pare soluţia salvatoare: iPad. Staţi calmi, nu vă îndemn să vă cumpăraţi un iPad. Nici până în ziua de azi nu am reuşit să-mi dau seama care este de fapt utilitatea acelui soi de clipboard de la Apple. Însă s-ar putea să aibă un efect puternic asupra întregii pieţe a cititoarelor de cărţi electronice. Cel mai probabil, fundaţia preţurilor tocmai a fost minată. De ce? Păi printre multitudinea de funcţii cvasi-inutile ale unui iPad se găseşte şi capacitatea de a descărca şi reda cărţi electronice.
Cea mai nouă versiune de Amazon Kindle(ăsta cică e cel mai tare cititor de cărţi) costă cam tot atât cât costă şi un iPad, vreo patru sute şi ceva de euro. Dar Kindle se află mult în urmă în ceea ce priveşte capacitatea de a reda elemente grafice complicate. E drept că prima versiune a lui Amazon Kindle este la jumătate de preţ faţă de un iPad, dar are ecranul mult mai mic şi oricum nu prea se mai găseşte.
Acum stau şi mă întreb: de ce aş da 400 de euro pe un Kindle, când pot să dau tot atâţia bani pe un iPad, pe care pot să-l folosesc şi la alte chestii(subliniez, mai mult sau mai puţin utile), nu numai la citit cărţi. Sau de ce să dau 200 de euro pe o versiune veche de Kindle când la acelaşi preţ pot să-mi iau un iPhone din prima generaţie, care, pe lângă faptul că este un telefon mobil are şi capacitatea de a citi cărţi. Aşa că există două variante: fie Amazon evoluează din punct de vedere tehnologic şi transformă Kindle într-un fel de iPad (ceea ce nu vrem), fie taie din preţuri. Iar dacă Amazon taie din preţuri efectul ăsta se va propaga ca o undă de şoc către toţi ceilalţi producători. Aşa că s-ar putea să avem la un moment dat cititoare de cărţi electronice la vreo 80-90 de euro. Şi tot e mult, dacă stai să te gândeşti că sunt oameni care n-ar citi o carte nici dacă ar pirmi bani pentru asta.
Sfatul meu pentru voi este să mai răsfoiţi o vreme cărţile prăfuite din vechea bibliotecă. Acesta este cel mai prost moment să îţi cumperi un cititor de cărţi electronice, pentru că piaţa încă nu s-a aşezat şi e păcat să dai o sumă exorbitantă pe ceva ce s-ar putea să se ieftinească semnificativ în perioada următoare. Şi dacă tot aveţi cărţi electronice şi nu vreţi să le citiţi pe ecranul distrugător de ochi al calculatorului, vă recomand să le transferaţi pe telefonul mobil. Există suficiente programe gratuite care vă permit acest transfer.