De ce a uitat toată lumea că de la 1 ianuarie a scăzut TVA?
de Moise Guran
Stirea zilei este că în luna ianuarie 2016 prețurile au scăzut pe medie în România cu 0,8%. Cum mai nimeni n-a sesizat această știre (evident cu excepția publicațiilor economice) știrea zilei devine un pic alta… Dacă scade TVA-ul cu 4% și mai nimic nu se ieftinește, atunci fie prea puțini plătesc TVA, fie prea puțini se uită la prețuri.
Nu există o demonstrație mai clară a fenomenului de inflație psihologică decât în faptul că de la 1 ianuarie TVA-ul a scăzut la 20% dar nimeni n-a urlat că prețurile nu s-au dus după el. Sigur, TVA-ul la alimente a scăzut în vară, nu la 1 ianuarie, deci era și firesc să n-avem schimbări ale prețurilor la alimente. La servicii și în cazul bunurilor nealimentare, s-a redus TVA-ul cu 4 procente, dar prețurile au scăzut cu un procent și ceva.
Nu mă surprinde acest lucru, pentru că, așa cum v-am spus și în vară, prețul nu îl face o taxă, fie ea și TVA-ul, îl face cererea și oferta.
Faptul că nimeni nu se miră că scăderea cotei generale de TVA n-a produs modificări de prețuri ne arată doar că nici comercianții, nici cumpărătorii nu se așteptau la ieftiniri. Și acestea nici nu s-au produs, cu excepția prețurilor reglementate, adică a celor ale carburanților, gazelor și energiei. Dintre alimente, doar cartofii s-au scumpit în ianuarie, cu 3% (deci cam 6 bani, pfff!) ceea ce a și anulat pe general ieftinirea carburanților și a energiei, dar oricum, aceste medii nu prea contează, căci cei cu mașini nu știu întotdeuana prețul cartofului, la fel de bine cum îl știu cei care nu sunt interesați de prețul benzinei.
Să știți că nu critic faptul că n-au scăzut prețurile mărfurilor nealimentare, categoric pentru comercianți, și nu numai, scăderea cotei generale de TVA este o gură de aer, iar pentru Fisc este oportunitatea perfectă să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale. Și cam atât. Dacă nu reușim să facem rost de bani de investiții anul acesta, atunci nu mi-e clar cum vom finanța deficitul comercial ce se prefigurează. Nu e grav, sau chiar dacă e… am mai trăit din astea. Numa’ să nu uităm cât costă cartoful…