Datoria polițistului Gigină
de Moise Guran
Acum patru ani, Lelia Munteanu a scris în Gândul un memorabil editorial despre şobolanii cu elice. Lelia a fost atunci palma unei societăţi, aflate încă în criză economică, pe obrazul unui proaspăt preşedinte al Camerei Deputaţilor, care nu se simţea al treilea om în stat dacă nu mergea la nuştiuce miting electoral cu elicopterul. Peste ani, scandalul girofarurilor, ba chiar şi colcăiala asta a procurorului general în aroganţa ciocoiască a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, ne arată doar că elicea se poate schimba în girofar. Acum palma nu mai e de la Lelia, e de la destinul tragic al unui tânăr poliţist mort în ceea ce, foarte probabil, va fi considerat un accident…
DNA-ul nu a terminat cercetarea în cazul poliţistului Gigină, dar de pe la poliţişti s-a aflat că, în noaptea cu pricina, coloana lui Oprea nu a mers cu viteză, aşa cum de multe ori a făcut-o. În acea seară fatidică, generalul nu le-a mai spus poliţiştilor „să mă duci în trei minute acolo, sau acolo”. Doar nu vă imaginaţi că ministrul le spunea vreodată poliţiştilor că vrea să meargă cu 120 sau cu 150 la oră prin Bucureşti, nu? Nu. Le spunea doar că vrea să ajungă în trei minute, ştiind (că doar el îşi semnase ordinul) că poliţiştii au trei variante de traseu, cu câte 27 de colegi de-ai lor plasaţi în intersecţiile de pe cele trei variante, gata să fluidizeze traficul pentru el, omul de stat, gata să oprească coloane, să grăbească altele, 27 de poliţişti în ploaie şi frig, servindu-şi patria, că au jurat pe drapel să o facă, poliţişti care poate nici de sentimentul de greaţă nu mai aveau timp când trecea coloana ministrului sau cea a procurorului general pe lângă ei. Nu atunci! Nu în momentul ăla, când erau atenţi să nu-i calci tu, eu, coloana sau să nu dea într-o groapă fatală din Capitala mondială a gropilor.
Dar poate mai târziu, acasă, la televizor, când orice poliţist devine cetăţean obişnuit, ca tine…
De cele mai multe ori, noi, cei blocaţi în trafic, vedem doar girofarele. Nu ştim dacă e coloana preşedintelui sau a altui demnitar. Ne imaginăm poate, că urgenţe planetare ne ţin acolo pe noi în trafic, iar nu că îşi plimbă icrele un crap gângav care se crede caşalot politic.
Spre deosebire de noi, ei, poliţiştii, ştiu. Știu şi cine este în maşină şi unde se duce, în funcţie de asta pot înţelege uşor că nu-i urgenţă să te duci la soacră-ta, cum nici săptămânala şedinţă de guvern, care începe miercurea la aceeaşi oră, nu poate să reclame blocarea celorlalţi în trafic, măreţie şi girofare. Și, după ce că ştiu că asta nu-i servirea patriei pentru care au jurat pe drapel, poliţiştii s-ar putea să ştie şi legea care limitează numărul crapilor în statul nostru la patru, s-ar putea să ştie că procurorul general şi ministrul de interne nu-s crapi legali, ci-s abuzivi, ba, peste toate astea, poliţiştii de la rutieră s-ar putea să mai ştie şi limba română. S-ar putea să observe şi ei, cum observi şi tu, seara acasă, în familie la televizor, că unii crapi din ăştia abuzivi se exprimă greu în limba română, s-ar putea să le fi ghicit, dincolo de stele şi doctorate, un număr limitat de lecturi personale… s-ar putea ca un bun simţ dezvoltat, coroborat cu informaţiile pe care le aud în casă peste zi, să le mărească şi mai mult greaţa pe care o ai şi tu la trecerea coloanei oficiale, căreia ei, poliţiştii, îi deschid calea.
Ei bine, în noaptea în care a murit poliţistul Gigină, Oprea nu s-a mai grăbit. Venea de la un restaurant, se ducea acasă, cert este că maşina a mers cu viteza legală, n-a mai luat radarul cu 120 prin Bucureşti, cum a descoperit DNA-ul că s-a mai întâmplat în alte ocazii. A fost doar destin… accidentul s-a produs. Dar apoi, nervii şi frustrarea noastră, a societăţii, au izbucnit împotriva lui Gabriel Oprea, iar, anchetând moartea poliţistului Gigină, DNA-ul a investigat toate posibilele abuzuri legate de coloanele oficiale şi boieria pe bani mulţi a demnitarilor. Aşa am aflat că şi Tiberiu Niţu, un ins cam insipid, ajuns procuror general în urma trocului politic dintre Ponta şi Băsescu, a comis acelaşi tip de abuz. Nu e ca şi cum ar fi luat şpagă şi nici n-a murit un poliţist deschizându-i calea, dar cel mai probabil nici Oprea nu va fi acuzat de moartea poliţistului.
Niţu şi Oprea vor trebui să dea Poliţiei Rutiere banii înapoi (şi nu-s puţini), dar destinul tragic al poliţistului Gigină a pus capăt unei serii de abuzuri care ar fi continuat să pună în mod inutil în pericol viaţa altor colegi ai săi, ar fi risipit uriaşe resurse ale Brigăzii Rutiere, plătite de noi toţi, pentru a satisface veleităţile de bărbaţi de stat ale unor politicieni mărunţi, ridicaţi în rang datorită negocierilor politice, iar nu de capacităţile lor de lideri şi, probabil cel mai important, moartea poliţistului Gigină te va scuti pe tine, cetăţeanul din trafic, de sentimentul de greaţă pe care n-ai cum să nu-l încerci atunci când trebuie să faci loc unei astfel de nulităţi cu girofar.
Și abia atunci, post-mortem, Gigină n-ar mai fi avut cum să-și reproșeze că nu și-a servit patria, aşa cum a jurat pe drapel când era în viaţă.
PS Faptele procurorului general sunt în oglindă cu cele ale ministrului de interne. Azi la România în Direct, un ascultător deștept a exprimat opinia că DNA nu l-a pus încă sub acuzare pe Nițu pentru a-i da posibilitatea să demisioneze. Împărtășesc această teorie. Sunt gata să bag mâna în foc că e o chestiune de zile audierea la DNA a procurorului general Tiberiu Nițu și punere sa sub acuzare. Ar fi desigur de evitat (pentru noi ca țară) situația în care procurorul general este pus sub acuzare. Dacă nu își dă demisia, probabil la fel ca în cazul premierului Ponta, avem un conflict instituțional ce va trebui mediat de președinte. Cel mult Iohannis îi va cere și el demisia, poate degeaba, sau nu, cine știe.