BIZIDAY: LUNI, 30 noiembrie 2015


În această seară analizăm, împreună cu istoricul Bogdan Murgescu, într-o ediție specială, care au fost cele mai mari erori ale României Moderne.

  • Corupţia nu este o problemă a lumii moderne. De la Cuza, cele mai mari scandaluri de corupție au fost legate sub o formă sau alta de securitatea României. Asta și pentru că Primul Război Mondial a creat haos în sistemul militar european. Între timp, tehnicile de luptă s-au dovedit depășite de tehnologie.
  • Imediat după Primul Război Mondial, conducătorii României foloseau expresia “Prin noi înșine” pentru a justifica piedicile puse companiilor străine care aveau investiții în România. Prin acestă măsură, România urma să își controleze mult mai bine resursele, însă, în realitate, exploatarea lor nu se putea face fără banii pe care nu îi aveam la momentul respectiv.
  • Distrugerea proprietății private în România postbelică a fost un proces de durată, chiar dacă unele măsuri au fost luate peste noapte. Naționalizarea a îmbrăcat mai multe forme și a început cu Stabilizarea Monetară din august 1947.
  • În 1972, în scena economică românească a intrat un actor nou – Fondul Monetar Internațional. Țara era în plin avânt industrial, cu ritmuri de creștere anuală a PIB-ului de peste zece procente. Câte acorduri de finanțare au fost încheiate din 1975 și până în 1982 și la cât a ajuns datoria externă a țării?