O nouă specie de român – Șpagopatul
de Moise Guran
Se spune că sunt lucruri atât de puternice din punct de vedere emoțional, încât pot mișca și pietrele. Noi toți am trăit recent o astfel de dramă. Sau, mă rog, cei mai mulți dintre noi. În același timp, valul de emoție, dar și DNA-ul, au scos la iveală o nouă specie de om, de român, unul care în ciuda funcției, chiar în ciuda educației superioare și a contului consistent din bancă, rămâne insensibil la dramele celorlalți, ba, mai mult decât atât, ajunge să le și provoace mai mult sau mai puțin direct. Șpagopatul! În avalanșa de evenimente din ultima vreme a trecut relativ nebăgată în seamă arestarea lui Alin Țucmeanu, un ilustru uneperist pus de Gabi Oprea secretar de stat la ministerul Sănătății. Omul fusese medic, chirurg la Spitalul Județean Ilfov, iar, înainte de a intra în politică, descoperise și faptul că sistemul medical are mulți bani de achiziții.
Pare că DNA-ul îl urmărea de ceva timp pe acest Țucmeanu. Oricum, prin august anul acesta, omul a fost de față când cei de la DNA au prins-o în flagrant de mită pe una dintre directoarele din minister. După tragedia din Colectiv, Țucmeanu făcea, pe de o parte, apologia vitejiei medicilor români din rândul cărora el însuși provenea, dar, în același timp, aranja o licitație de două milioane de lei pentru spitalul Sfântul Ioan din Capitală.
Am văzut-o pe Kovesi la televizor vorbind despre acest caz și, deși șefa DNA este o persoană greu de citit, o persoană care nu prea exprimă emoții atunci când vorbește de corupție, mi s-a părut că de data asta Kovesi era ea însăși uimită și indignată de cazul acestui secretar de stat de la ministerul Sănătății. Nici în momente crunte pentru noi ca societate și pentru sistemul medical în special, Țucmeanu nu s-a sfiit să-și vadă de șpăgile lui.
Am mai înțeles de asemenea că DNA-ul a intrat pe firul lung al achiziției de la Sfântul Ioan (un fir care uite! ducea tocmai la vârful ministerului Sănătății) chiar în urma unor sesizări venite de la medicii de la spitalul respectiv. Tot respectul pentru ei. Dau dovadă că vor să schimbe ceva în acest sistem din care și Țucmeanu provine. Pe de altă parte, cine să-i mai înțeleagă pe acești bolnavi ai șpăgilor?
Te întrebi cât e om și cât e robot un Țucmeanu ăsta… N-a paralizat de frică acum trei luni, când au prins-o în flagrant pe colega lui și care între timp a și primit o condamnare de cinci ani de închisoare? Dar n-a avut nici jenă, nici rușine, acum, în noiembrie, când toată țara stătea cu ochii pe spitale și număra de la oră la oră și de la zi la zi numărul morților din Colectiv? Cum tratezi acest șpagopat?
Îi arătăm la televizor, îi dăm la radio și prin presă… De ce nu funcționează puterea exemplului în cazul acestor drogați? Oare i-ar scoate de sub efectul narcotic al șpăgii dublarea, triplarea pedepselor pentru mită? Directoarea din ministerul Sănătății a luat cinci ani pentru că lua 2000 de lei pentru un aviz de funcționare dat unei farmacii. Din păcate asta e pedeapsa maximă pentru luare de mită… Țucmeanu riscă vreo zece ani dacă intră la abuz și la un concurs de infracțiuni… dar întrebarea este dacă acești oameni s-ar putea abține dacă pedepsele ar fi de 15-20 de ani? Sau ar trebui ca legea să le confiște tot? Credeți că un șpagopat se poate vindeca de corupție dacă-și imaginează proprii copii murind de foame fără caviar pe masă, doar cu parizer la țiplă de la magazinul din colț, sau scoși de portărei din casa pe care el făcut-o din banii noștri? Credeți că un șpagopat s-ar trezi din visul său de mort viu dacă și-ar putea imagina odraslele, nu învălite într-un beamveu cu șofer, ci mergând îngrămădite în tramvaiul 32 spre o slujbă plătită cu 1000 de lei pe lună?
Sau ar rămâne la fel de imun cum a rămas la clincănitul cătușelor DNA sau la imaginea celor arși în Colectiv?