Fisiunea financiară a Japoniei
de Moise Guran
Ce n-a reuşit cutremurul din Japonia, ce n-a reuşit nici tsunamiul de după, poate reuşi criza nucleară de la Fukushima. Ultima explozie pare să fi spart protecţia de beton a unuia dintre reactoare şi de aici în colo accidentul din Japonia a urcat pe scara gravităţii până imediat sub Cernobîl.
Dacă toate celelalte se pot reface cu muncă şi bani, ameninţarea nucleară riscă să arunce tot viitorul Japoniei în haos şi chiar să întoarcă economia mondială în criză financiară.
După anunţul premierul nipon Naoto Kan legat de scurgerile radioactive, bursa din Tokyo a luat-o razna. Banca Japoniei a injectat 245 de miliarde de dolari şi deja în două zile japonezii au cheltuit cam jumătate din cât au aruncat americanii după prăbuşirea Băncii Lehman Brothers. În acest ritm japonezii îşi termină rezervele valutare până vineri, dar nimeni nu mai stă acum de bani. În două zile companiile japoneze au pierdut 528 de miliarde de dolari şi din momentul în care s-a anunţat radioactivitate ridicată inclusiv la Tokyo investitorii nu ştiu cum să fugă mai repede.
Mecanismul este relativ complex dar el poate fi rezumat cam aşa – pierderile din pieţele de capital crează presiune asupra băncilor care se finanţează mai greu, de aici intervine un blocaj al fluxurilor de bani din toate economiile, nu se mai dau credite şi acesta este pasul de la care economia globală poate aluneca din nou în recesiune.
Se poate presupune că la nevoie Băncile Centrale din Europa şi America pot pune umărul la stabilizarea situaţiei. Probabil este o chestiune de ore sau zile până când Banca Japoniei le va cere ajutorul căci altfel lumea financiară mondială riscă să reintre pe scenariul de acum doi ani şi jumătate, după prăbuşirea Lehman Brothers.