Creativitatea românească nu s-a terminat odată cu inventarea stiloului
Azi lăsăm puțin deoparte subiectele grele ale zilei- Adunarea Generală ONU, Siria, refugiații, Volkswagen și restul. Luăm o pauză de păcălicii ca Oprescu și șefii șpăgari de la Apa Nova, uităm de corupție și de proastă guvernare, de Ponta și de Dragnea, de moțiuni și alte chestii grele.
Azi vorbim despre inteligența românească, cea căreia toți îi dați like pe facebook, bucurându-vă copilărește că un român a inventat stiloul. Dar despre participarea românească la Global Startup Awards ați auzit? E timpul să auziți!Global Startup Awards este o competiție pentru startup-uri, împărțită în trei grupe- una central-europeană (cuprinzând Austria, Cehia, Bulgaria, Croația, România, Polonia, Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia), alta asiatică (Indonezia, Malaezia, Filipine, Singapore, Tailanda, Vietnam) și alta nord-europeană (Finlanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda). Anul acesta are loc cea de-a doua ediție, votul public e în curs și tocmai se apropie închiderea concursului pe 8 octombrie, la Viena.
În competiție intră cele mai bune startup-uri din țările celor trei regiuni, iar România este foarte bine reprezentată, având participanți la șase din cele opt categorii.
Pentru mine, această participare românească la Global Startup Awards a fost o mare surpriză: nu știam cât de bine se situează antreprenorii români pe piața internațională a creativității. Într-o Românie anchilozată în complexul emigrării creierelor cred că e bine să cunoaștem bine ceea ce ne-a rămas, adică pe furnizorii români de tehnologie care azi atacă piețe internaționale.
Așadar, la categoria „Startup of the year„, anul acesta concurează la Viena „Symme 3D”,un startup din Timișoara care produce prima imprimantă 3D multifuncțională românească. Abia lansată, Symme 3D are deja 300 de precomenzi din Europa și America de Nord. Punct ochit- punct lovit, bravo, Symme 3D, startup-ul românesc al anului 2015!
La „Best User Experience„, câștigătorul din competiția internă a fost „Moqups”, o aplicație realizată de o firmă din Cluj, aplicație care realizează machete de site-uri- un instrument ușor de folosit de către web-designeri și nu numai: aplicația este atât de prietenoasă, încât și un neinițiat în ale web-design-ului o poate folosi. Jucați-vă puțin cu varianta demo a simpaticului „Moqups” și vă veți putea imagina ce căi poate deschide el pe piața web-design-ului.
La categoria „Best Cloud/ Data Application„, câștigătorul competiției interneși participantul la competiția finală este „Onyx Beacon” din Cluj. Dintre toți cei aprox. 30 de producători de „beacons” (dispozitive de localizare individuală) din lume, „Onyx Beacon” este singurul care oferă soluții integrate- adică dispozitivul de localizare, cloud-ul și aplicațiile de utilizare. Ca să vă faceți o idee despre ce se poate face cu această tehnologie produsă de băieții de la Cluj, gândiți-vă că o aplicație a lor deja funcționează în București, oferind soluții de transport public nevăzătorilor: vehiculele au instalate „beacons”, iar nevăzătorii sunt avertizați de aplicația de pe telefon când sosește în stație autobuzul lor. Imaginați-vă că vă puteți face trasee de transport public sau trasee turistice cu asemenea jucării. Sau că vă puteți supraveghea copiii pe traseul către și dinspre școală. Ca să nu mai vorbim de traseele din spațiile comerciale, în care puteți fi avertizați asupra ofertelor sau vă puteți „bifa” lista de cumpărături pe măsură ce ajungeți lângă mărfurile respective- funcție pe care Onyx Beacon a implementat-o deja într-un lanț comercial din România.
La categoria „Best Social Impact Startup„, merge în competiția internațională „Mira Rehab„, un startup fondat de patru tineri din Cluj care au pus la punct o platformă software pentru fizioterapie prin jocuri video. Știți jocurile alea video din mall-uri, unde copiii se agită în fața unui ecran, iar jocul de pe ecran răspunde la mișcările lor? Ei, cam așa funcționează jocurile celor de la Mira, doar că ele sunt gândite să folosească exercițiile de fizioterapie pentru a obține răspunsuri. Evident, pacienții își parcurg exercițiile cu mult mai mare interes, ceea ce face recuperarea mai rapidă; sistemul permite și urmărirea performanțelor pacienților pe parcursul terapiei și chiar regândirea programului de terapie, dacă rezultatele nu sunt cele scontate.
La categoria „Most Influential Female Founder” participă Melania Galea, creatoarea lui „Catwalk 15„- o aplicație pentru tinerii creatori de modă, care le permite acestora să-și creeze prezentări virtuale; în acest fel, tinerii care nu-și permit organizarea unor prezentări reale au parte de magazin online pentru creațiile lor, feed-back din partea publicului, platformă de interacțiune cu bloggerii de fashion, studii de piață.
În fine, la categoria „Best Coworking Space” merge în competiția finală „Hub OneZero” din Brașov. Hub-urile sunt „spații colaborative”- alternativă la conceptul clasic de birou- în care antreprenorii utilizează împreună spațiile și echipamentele, ba chiar participă la diverse activități comune. Există nouă asemenea hub-uri în România, la București, Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu, Brașov, Constanța, Galați și Iași- toate apărute în ultimii cinci ani, ceea ce demonstrează că există o efervescență în rândul tinerilor antreprenori români.
Cei de mai sus sunt câștigătorii competiției interne, care participă la competiția finală de la Viena, dar am aruncat o privire asupra tuturor proiectelor participante și am convingerea că nu a fost ușor de desemnat câștigătorii. În competiție au fost înscriși și antreprenori care au deja succes: îi amintesc aici pe Ionuț Budișteanu, care a participat cu „Vision Bot” (un robot care asamblează componente electronice) sau pe cei de la Pangea Communications (poate ați auzit de românii care au creat o soluție de furnizare de internet prin telefoanele mobile. Fiecare telefon mobil devine router, fiind astfel posibilă acoperirea cu internet a acelor zone de pe glob care azi sunt foarte slab acoperite- de exemplu, Africa).
V-aș povesti și despre celelalte, care sunt la fel de interesante, dar vă las să le descoperiți singuri.
Și după ce le descoperiți, vă invit să votați echipele românești înscrise la toate categoriile din concurs, pentru a le crește șansele la vizibilitate internațională. Să încurajăm astfel startup-urile românești și să-i ajutăm pe tinerii antreprenori români să demonteze mitul „realizării doar în străinătate„. Pentru că de creativitatea lor depind salariile și bunăstarea din țara noastră.