Nu bugetarii sunt de vină. Căutaţi în altă parte
de Romana Puiuleţ
Este adevărat că sistemul bugetar este supraîncărcat şi că susţine mult mai mulţi oameni decît ar fi nevoie. E drept, cei mai mulţi îşi petrec timpul pe internet sau la cafele interminabile. Un exemplu ar fi departamentele de comunicare din ministere unde zac ,cât e ziua de lungă, cîte cinci-zece persoane. Dar asta e o altă problemă, privită oarecum dintr-un unghi subiectiv. Însă… nu este momentul în care statul să trimită bugetarii în şomaj (cu riscul ca Moise să sară în sus). Nu, Moise. Nu e momentul să îi laşi pe oameni pe drumuri. Măcar pentru faptul că statul nu are o strategie bazată pe competenţe şi, cel mai probabil, selecţia o să se facă tot pe bază de cumetrii. Un calcul rudimentar îmi arată că, după ce statul va da afară 15 mii de bugetari, ar cîştiga 63 de milioane de euro pe an. O nimica toată dacă stăm să facem nişte comparaţii. Şi le facem.
UNU. Fondul de Mediu face licitaţii în toată ţara pentru împădurirea a 3.700 de hectare de păşune. Acţiunea se derulează prin 30 de Consilii Judeţene din ţară. Total fond – 30 de milioane de euro, bani care vin din taxa de înmatriculare, în principiu – pentru cei care se întrebau unde se duc banii. Aşa. Consiliile Judeţene fac proiectul pentru împădurirea păşunilor din comuna X şi Z. Îl trimit la Fondul de Mediu de unde se întoarce aprobat. Proiectul este făcut de cîte o firmă privată, care ajută CJ, la întocmirea documentaţiei. În următoarea fază încep licitaţiile. Şi au început. La Timişoara a cîştigat contractul de execuţie The Money Channel Consulting pentru 1 milion de euro. Firma care, pe lîngă consultanţă, are, mai nou, ca obiect de activitate şi silvicultura, are de împădurit 100 de hecatre de teren. Cîştigă licitaţia chiar dacă, spre deosebire de competitor, nu are experienţă în domeniu. Chiar dacă, acţionarul majoritar, adică Realitatea Media, are datorii la bugetul statului (la momentul la care licitaţia a fost adjudecată). Cîştigă şi în Mehedinţi, tot un milion de euro, pentru 74 de hecatre de împădurit.
La Timişoara, firma care a pierdut a ofertat un preţ de 6 mii de lei hectarul. Romsilva spune că preţul corect este pe undeva pe la 10 mii de lei hectarul (dar merge şi mai puţin), şi poate ajunge la cel mult 18 mii de lei hectarul. Asta în timp ce The Money Channel cîştigă cu 40 de mii de lei pentru acelaşi hectar. Să ne înţelegem – îi ia, nu-i dă. Acum, să calculeze cineva diferenţa. Din informaţiile mele, urmează Clujul. Şi Neamţul poate fi interesant. Dar şi contractele de consultanţă proiect… Că suspiciunea este că ei centrează , ei dau cu capul… Acum sunt interesante şi celelalate judeţe, unde licitaţiile sunt în derulare. Deci încă nu avem cîştigătorul. Şeful de la Fondul de Mediu nu a mâncat nici usturoi şi nici gura nu-i miroase. Dar nu sunt tocmai sigură că rămîne aşa. Materialul îl vedeţi aici, la minutul 13.00.
DOI. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a pus la cale o licitaţie de 450 de milioane de euro pentru tratamentul persoanelor afectate de HIV SIDA. Bani alocaţi pentru patru ani, într-un contract cadru. Doar că în acest moment, bolnavilor le este mai mult decît suficient un buget de 35 de milioane de euro pe an. Înmulţit cu patru, rezultă 140 de milioane de euro. De unde au scos 450? Noroc că am dat asta şi licitaţia a fost oprită.
Exemplele continuă. Vezi drumurile judeţene la care se lucrează de cinci ori pe an. Firmele primesc contracte cu multe cifre pentru plombarea unui drum, sau pentru asfaltare. Ei se fac că repară drumul. Şi peste cîteva luni primesc un alt contract, că deh, şoseaua este plină de gropi. Iar banii se duc, se tot duc. Nu-i aşa că acum pare ridicolă cifra de 63 de milioane de euro?