Atenţie cu șampania, să nu stricăm tavanul!
de Moise Guran
Acum, când toată lumea deschide sticle de șampanie, căci economia a crescut pe primul trimestru peste potențial, ca un gigi contra ce sunt, eu o să fac exact pe dos, și o să vă explic care sunt capcanele unei astfel de creșteri. Nu pentru că v-am avertizat că ne vom duce peste 4%, ci pentru că o reformulare mai corectă a zicalei românești ar fi ce-i prea mult, îţi strică doar dacă nu e și de calitate. Nu insist foarte mult pe faptul că analiștii economici se așteptau la o creștere economică de aproximativ 2,5-2,7% pe primul trimestru, iar ea a fost de peste 4%. Adică peste potențial. Uneori, închiși în turnurile lor de sticlă, analiștii reacționează mai târziu la semnalele evidente din economie, iar un poporean ca tine sau ca mine s-ar putea să ne prindem înaintea cifrelor care-i mersul. Dar nu ăla-i baiul de acum… mi se pare mie că pe trimestrul doi s-ar putea să avem o creștere anuală spre 5% sau chiar peste, datorită unor efecte de bază.
Nu știu cât îi explică lui Victor Ponta economiștii de pe lângă el treaba cu MTO-ul, o fi având săracul și acum coșmaruri cu momentul de la Cotroceni, cu Băsescu, dar, din păcate, structura creșterii economice nu cred să îi permită și o modificare a PIB-ului potențial.
Calculele astea, cu adevărat complicate, le face Comisia Europeană și, adevărata problemă acum este că economia crește la fel de pro-ciclic cum se întâmpla în 2007 – pe consum… Industria prelucrătoare are o creștere mai sănătoasă, e adevărat, dar investițiile sunt tot la pământ, ba chiar alea în infrastructura publică au fost, cu toată creșterea economică, mai mici decât alea de anul trecut.
În altă ordine de idei și, mai pe românește spus, constrângerile de deficit pe care guvernul Ponta le va avea de suportat și anul ăsta și poate și o parte a anului viitor, sunt rezultatul direct al perioadei pierdute cu Șova (pe care acum mi ți-l pitulă de DNA) la cârma ministerului marilor trebi si investiții.
În loc să caute soluții (mai mult sau mai puțin golănești) de a scoate bani din buget evitând deficitul, cred că guvernul ar trebui să se concentreze pe investiții. Altfel, anul viitor compactul fiscal (sau MTO-ul ăla) o să-l oblige să mai facă și excedent bugetar, tocmai pentru că PIB-ul real se duce prea mult peste cel potențial. Vrem reducerile de taxe din noul Cod, dar vrem ca statul să le poată și susține într-un mod care să nu inducă dezechilibre.
Iar creșterea economică pe consum, dublată de măsuri de stimulare a consumului are deja drept rezultat ceva mult, dar de o calitate mai proastă.