Ponta înoată în bani. Păcat că nu ştie să înoate!
de Moise Guran
Sar dopurile de şampanie la Ministerul de Finanţe, căci, după primul trimestru, guvernul stă pe un excedent de aproape 5 miliarde. Aşa, şi ce? o să întrebaţi, ne ţine de foame?… Iar eu o să va răspund că, spre deosebire de deficit, excedentul ne ajută, dar nu ne face mai deştepţi.
Aşa cum anticipam ieri, guvernul României s-a trezit cu o pleaşcă de peste 6 miliarde de lei, bani încasaţi suplimentar la bugetul de stat în primul trimestru faţă de anul trecut. 2,5 miliarde de lei vin din TVA, aproape 800 de milioane suplimentar din impozitarea salariilor şi tot cam atât din accize plus nişte decontări de la UE.
În acelaşi timp, guvernul a economisit un miliard de lei numai din scăderea dobânzilor, ceea ce e bravo!, dar a economisit bani şi de la subvenţii şi n-avea de ce, ba chiar a economisit jumătate de miliard de euro de la investiţii, şi asta chiar că n-avea de ce…
Poza primului trimestru fiscal ne permite câteva concluzii, unele anticipate deja, altele surprize de proporţii…
În primul rând că cele 2,5 miliarde în plus la TVA arată un succes cel puţin parţial al campaniei cu bonul fiscal… Nu! Nu cred că loteria a contat foarte mult, dar, ne place sau nu, acceptăm sau nu, heirup-ul Departamentului Antifraudă a scos de prin buticuri cel puţin 500 de milioane de euro sub formă de TVA. Şi staţi, că toată sperietura cu arestarea urzicilor n-a început decât în martie…
Este totuşi improbabil ca efectele să fie pe termen foarte lung căci, deşi am auzit că, de exemplu, toţi inspectorii şi-au luat bilete weekendul viitor, de 1 mai, la mare, pur şi simplu Fiscul nu îşi poate permite să blocheze întreg personalul de la Antifraudă pe verificarea caselor de marcat fiscale, aşa cum s-a întâmplat în martie. Remarcaţi totuşi că dacă şi în restul lunilor ar ieşi la suprafaţă măcar jumătate din TVA-ul pitulat de micii comercianţi, numai din asta şi s-ar face loc pentru acoperirea scăderii TVA-ului la alimente.
Bun, a doua concluzie, de asemenea previzibilă, este că economia este pe creştere şi, probabil, pentru prima dată după criză, anul acesta creşterea va fi la adevăratul potenţial de 4-5%. Asta fără ca statul să aibă un merit pe partea de investiţii publice care, de asemenea nicio surpriză, scad în continuare… Te întrebi de ce naibii îi mai plătim pe funcţionarii, responsabilii, miniştrii care, deşi au bani, sunt incapabili să facă cu ei şi altceva decât şpăgi.
A treia concluzie, şi, v-aţi dat seama, am lăsat surpriza mai la urmă, este că scăderea CAS-ului din toamnă a fost absorbită complet, pe contribuţii, e adevărat, şi cu tot cu cele de sănătate este chiar o mică creştere, ceea ce ne duce în mod inevitabil la concluzia că cine are de gând în viaţa vieţii lui să mai facă vreun acord cu Fondul Monetar Internaţional, este un prost incurabil.
Scăderea taxării muncii chiar a dus la o stimulare fie a salariilor, fie a angajărilor, sau poate doar a stimulat ieşirea la suprafaţă a unor contracte la negru… Nici nu mai contează… După scăderea TVA-ului la pâine, aceasta este a doua mare confirmare că cine confundă economia cu aritmetica nu are ce caută la ministerul de Finanţe, indiferent că vine din politica noastră sau că vine de la Washington.
Poate cu ocazia asta se lămuresc şi Ponta şi Teodorovici că blatul din Parlament cu accizele şi impozitul pe dividende chiar nu îşi are sensul.