TVA-ul nu-l face pe Ponta erou, dar cum ar fi să nu mai credem în eroi?
de Moise Guran
Nu sunt sigur că Victor Ponta a ales de inteligent ce este cea mai bună dintre variantele de relaxare fiscală. În acelaşi timp însă, cred că şi noi, trăitorii din ţara condusă temporar de Guvernul lui Victor Ponta, trebuie să ne ridicăm deasupra antipatiilor sau amiciţiilor la fel de temporare.
Înţeleg că un nene de la Comisia Europeană a declarat că el priveşte cu îngrijorare perspectiva reducerii TVA-ului la alimente în România. Aaa… păi staţi să vedeţi când o să vină FMI-ul, şi să vedeţi când or să facă ăia nişte simulări din care va rezulta că moare ţara dacă scade preţul gogonelelor… În partea ailaltă, văd pe Reuters cum frânează investiţiile lupta împotriva corupţiei, în timp ce statistică oficială arată clar o scădere a vânzărilor cu amănuntul, fix în perioada în care Antifrauda bătea din uşă în uşă, ca să întrebe de bonul fiscal.
Peste toţi şi toate, s-ar putea să-l fi văzut pe Soviani la Realitatea, făcând spume la gură despre cât de inconştient este Ponta când reduce TVA-ul, o idee, zice, a unui golan fiscal, care a inventat măsuri spectaculoase de relaxare fiscală ca să scape cu nişte tablouri cumpărate din şpagă. E vorba de Vâlcov, iar moderatorul, vorba vine, priveşte aprobator dizertaţia mitraliată a colegului Sov, căci, se ştie, gazda îşi face un titlu de glorie din războiul personal cu Ponta. Privitorul trebuie să-şi pleznit fruntea luminat: Aaa! Păi acuma e clar domne de ce vor ăştia să scadă teveaul… de ce n-aţi spus aşa?
Atâta doar, că sunt lucruri mai importante decât războaiele personale, sunt momente în care trebuie să fim uniţi, să facem un efort colectiv şi, evident, să trecem peste antipatii, fie ele şi faţă de Ponta. Nu zice nimeni că Primul Ministru trebuie să devină mai popular, dar la cât de ezitant şi bâjbâit s-a dovedit Ponta până acum, chiar nu e nevoie de prea multe forţe pentru a-l face să se răzgândească în privinţa scăderii TVA la alimente.
Iar reducerea TVA la alimente este o măsură bună, care trebuie susţinută, indiferent că eşti la putere sau în opoziţie, indiferent că eşti de dreapta sau de stânga şi indiferent că o anunţă Ponta, Vâlcov sau Pablo Picasso.
Bineînţeles că a scăzut cifra de afaceri în comerţ când a făcut Antifrauda controale, doar mulţi au închis magazinele de frică, dar să vă spun ceva ciudat, cu tot cu magazinele închise, s-a dublat numărul de bonuri fiscale emise, iar TVA-ul colectat a crescut semnificativ.
Bineînţeles că lupta împotriva corupţiei frânează investiţiile, mai ales pe cele publice, dar este un efect de moment, doar vorbim de investiţiile alea din care dispar între 10 şi 50% sub formă de şpagă. Ba, chiar, vreţi să va spun ceva… taxele pe produs, şi TVA-ul la alimente este o astfel de taxă, intră în calculul PIB şi, deşi sunt sigur că măsura anunţată de Ponta va frâna creşterea economiei pe trimestrul trei, uite, cei de la ING şi-au corectat estimările de creştere pe acest an, pentru 2015 şi pentru 2016.
Da, este un moment în care se schimbă o lume, şi nu e vorba doar de schimbări făcute prin intrarea la puşcărie a unei părţi importante a clasei politice. Se schimbă cam totul în societatea noastră, iar noi toţi trebuie să participăm în mod activ la aceste schimbări – de la bonul fiscal şi până la TVA-ul la alimente, de la antipatia pentru Ponta şi până la măsurile necesare pe care Guvernul României trebuie să le ia, indiferent cine îl conduce. Nu de eroi avem nevoie, dar noi toţi trebuie să facem lucruri, ca să nu le mai aşteptăm de la eroi.