(P) Economiseşti sau investeşti?
Pe cât de greu e să pui bani deoparte, pe atât de uşor este să îi faci uitaţi într-un cont de economisire. Decizia de a alege sau de a schimba banca este luată în mai puţin de o oră, iar constituirea depozitului reprezintă o muncă de câteva click-uri. Pare destul de simplu, efort minim, însă şi randamentele sunt pe măsura efortului.
Dacă ţinta ta este obţinerea unui randament mai mare, va trebui să dedici timp şi să fii dispus să îţi asumi şi riscul de a pierde bani. Ai nevoie de timp pentru a-ţi obţine informaţia necesară şi să fii disponibil să te ocupi şi de o parte administrativă.
Dar, haideţi să le luăm pe rând…
Partea birocratică a procesului de investiţie la bursă este uşor de îndeplinit. Contractul de intermediere se semnează repede, iar operaţiunile efective de cumpărare-vânzare se pot efectua online. Deci, la fel de simplu ca şi la constituirea unui depozit prin internet banking.
Resursa de timp este însă mai importantă în cazul investiţiilor. Va trebui să te dedici pentru a lua decizii corecte, dar şi pentru a monitoriza evoluţia acţiunilor cumpărate. Era internetului te ajută, cu atât mai mult dacă lucrezi cu o societate de brokeraj, care îţi pune la dispoziţie aplicaţii de tranzacţionare chiar şi pentru telefonul mobil.
Mai rămâne decizia, care, în final e a ta, căci şi banii sunt tot ai tăi. Cum faci rost de informaţia necesară în luarea deciziei? Răspunsul este mai simplu decât pare la prima vedere. Informaţia utilă în mediul bursier se găseşte, în primul rând, în activitatea ta curentă, care ţi-a generat disponibilul pentru investiţie. Ești medic? Sigur ai în mintea ta un clasament al companiilor producătoare de medicamente şi furnizori de servicii medicale. Dacă le recomanzi produsele, ştii şi dacă ar merita să le cumperi acţiunile! Ești responsabil de resurse umane? Atunci ştii şi care sunt sectoarele de activitate care angajează mai mult, ştii şi cine sunt aceia care disponibilizează. Ești inginer? Atunci ştii cine face treabă excelentă şi cine nu. Lucrezi în multinaţională şi zona ta de expertiză este compusă doar din multinaţionale? În era internetului nu există nicio diferenţă din punct de vedere al procesului administrativ de a cumpăra o acţiune listată la New York sau una de la Bucureşti.
Iar vestea cu adevărat excelentă vine la final. Spre deosebire de antreprenoriat sau de investiţiile în imobiliare, în tranzacţii bursiere îţi este mult mai ușor să reduci riscul de a pierde bani. Spre deosebire de cele două domenii mai sus menţionate, în bursă poţi să te diversifici, să nu rişti totul pe o singură variantă pentru că, dacă decizia iniţială este greşită, la bursă poţi recupera mult mai mult din investiţia iniţială. În plus, ai la îndemână şi variante cu risc aproape minim, precum obligaţiuni sau investiţia în monopoluri de stat. Nu mai vorbim despre consumul comparativ de timp: timpul necesar efectuării unei tranzacţii este mult mai mic.
Pentru orice detalii referitoare la construirea unui portofoliu, te invităm să urmăreşti calendarul cursurilor Tradeville, unde vei afla răspunsuri clare despre tipologia ta de investitor, despre cum să îţi alegi o acţiune, cum să profiţi de oportunităţile curente din piaţă şi cum să îţi obţii informaţiile de care ai nevoie în procesul investiţional.
Dacă reprezinţi o companie şi vrei să venim să susţinem cursuri la sediul tău, ne poţi trimite un e-mail pe [email protected].
În toate cazurile poţi folosi codul promoţional #BIZIDAY pentru înscrierea gratuită la seminarii şi webinarii Tradeville!