Să nu uiţi, Darie!
de Moise Guran
Înţelegerea cu FMI pe proiectul de buget este un lucru pozitiv, dar care nu mă surprinde, chiar dacă evoluţia negocierilor a fost una ciudată. Darius Vâlcov, ministrul Bugetului, şi-a făcut bine temele, chiar dacă n-ar fi reuşit să-i păcălească pe cei de la FMI, fără câteva ajustări făcute de Comisia Naţională de Prognoză şi fără încă ceva. Creşterea reală a economiei pe anul viitor nu este supraevaluată, dar creşterea nominală este, în condiţiile unei inflaţii foarte mici. Dacă nu cumva anul viitor euro se duce pe la 4,8 lei, atunci îmi vine greu să cred că PIB-ul va creşte nominal cu un procent de două ori mai mare decât cel real.
Scoaterea co-finanţărilor pentru proiectele cu fonduri europene în afara deficitului, ca şi cererea de suplimentare a lui pentru achiziţii militare, reprezintă două chestii deştepte, care probabil vor fi şi acceptate de Ecofin, şi de aceea spun că Vâlcov şi-a făcut temele.
Ceea ce nu exclude, însă, direcţionarea investiţiilor ne-europene către bugetele locale, acolo unde se şi fac şpăguţele, dar nu putem analiza asta deocamdată, pe cele câteva cifre publicate de premierul Victor Ponta. Vâlcov încă se află sub influența lui Liviu Dragnea, ceea ce nu poate fi bine nici pentru el, nici pentru noi.
Chiar şi aşa, este greu de crezut că delegaţia FMI ar fi acceptat un ok pe buget, mai ales că, vă spuneam, negocierile au decurs ciudat. La un moment dat, s-au întrerupt pur şi simplu, cei de la Fond nu s-au mai prezentat la întâlnirea cu Finanţele, Ponta şi-a amânat o intervenţie publică în care trebuia să anunţe acordul, iar apoi brusc, au acceptat varianta părţii române cu o mică ajustare şi o amânare, pentru mai târziu, a aprobării achiziţiilor de armament pe un deficit crescut.
La cum s-au desfăşurat lucrurile, bănuiala mea este că un factor extern negocierilor de la Ministerul de Finanţe a fost cel care a schimbat atitudinea celor de la FMI. Finanţatorul principal al FMI este guvernul Statelor Unite şi, cred, de acolo a venit şi lumina verde pentru bugetul României.
Şi, de aici, intrăm pe tărâmul speculaţiilor, unde orice teorie este posibilă. Americanii puteau cere, de exemplu, o prioritate pentru modernizarea avioanelor F16 ce vor intra în dotarea armatei române, dar bănuiala mea este că preţul plătit pentru ok-ul FMI pe buget, este altul.
N-aş exclude din ecuaţie o apropiată retragere a premierului Victor Ponta, caz în care demisia sau demiterea acestuia să fi fost adevăratul motiv pentru care experţii FMI au devenit, atât de brusc, mai cooperanţi în privinţa bugetului.
De aia zic, săracul Darie Vâlcov, chiar s-a străduit să facă o treabă cu bugetul. Și, vestea bună e că în octombrie a avut creștere pe CAS, în ciuda scăderii cotei. Vestea proastă este că abia în noiembrie se vede pe execuție influența scăderii de 5%, pe care eu o aștept de atâta vreme. Îmi doresc din suflet (vorba domnișoarei) să funcționeze… Altfel i se duce deficitul cu cel puțin 0,4%. Sincer vă spun, lucrurile astea mă interesează mai mult decât dacă rămâne Ponta premier sau nu.