(P) Ce beneficii aduce investitorilor modificarea legii pieţei de capital?
Ministerul de Finanţe a publicat un proiect de Orodonanţă de Urgenţă prin care este modificată legislaţia pieţei de capital. Are şi bune şi rele, aşa că să le luăm pe rând.
Principalele modificări sunt trei:
– Distribuirea dividendelor direct în contul de tranzacţionare, precum şi plata mai rapidă a acestora
– modificarea cerinţelor de cvorum şi de vot ale adunărilor generale ale acţionarilor
– pachetele de acţiuni ce pot fi deţinute la societăţile de investiţii financiare (SIF) sau la bursele de valori.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propus prevede ca plata dividendelor de către emitenţi să se realizeze prin Depozitarul Central. Totodată, proiectul impune ca termenul de plată a dividendelor să nu fie mai mare de şase luni, iar în lipsa fixării unei date în interiorul celor şase luni, plata să fie efectuată în maximum 30 de zile.
Tradeville a promovat această soluţie încă din 2012 când a început să încaseze dividende în numele clienţilor, demarând un proces de a convinge cât mai mulţi emitenţi de a accepta să distribuie dividendele direct către intermediar. Acest proiect normativ este un răspuns la solicitarea Tradeville de a impune ca regulă o practică unitară a unui intermediar.
Modificarea legislaţiei pentru cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF-uri) reprezintă un pas absolut necesar pentru îmbunătăţirea şi egalizarea reglementărilor care până în prezent tratau diferit societăţi cu aceleaşi caracteristici, cum sunt SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Totodată, modificarea pragului maxim de deţinere pentru cele două burse locale de la 5% la 20% ar putea să fie o fereastră pentru intrarea în acţionariat a unor investitori strategici.
Ştirea a avut un impact pozitiv în prima parte a şedinţei de tranzacţionare, acţiunile vizate crescând în prima parte a şedinţei de tranzacţionare cu 3-5% şi ar putea să influenţeze în continuare evoluţia emitenţilor. Cu toate acestea, pe termen lung, impactul cel mai semnificativ ar putea să se simtă la acele SIF-uri care au o structură de portofoliu atractivă şi un discount mai mare faţă de activul net.
SIF Moldova şi SIF Oltenia par că ar avea cele mai interesante participaţii în portofoliu, în timp ce, din punct de vedere al discount-ului faţă de activul net, cel mai bine stau SIF Banat Crişana (SIF1) – discount 55.60% sau SIF Moldova (SIF2) – discount 38.85%.
Dincolo de oportunităţile de moment pe care investitorii le au datorită posibilităţii aprecierii cotaţiilor, se prefigurează o soluţie favorabilă SIF-urilor şi burselor, întrucât orice îngrădire a drepturilor acţionarilor creează condiţii pentru contracararea aşa-numitei probleme de agent, când managementul nu acţionează în cel mai bun interes al acţionarilor.
În acelaşi timp, eliminarea barierelor ar putea să anime sau, în unele cazuri, să clarifice lupta pentru putere în fiecare dintre cele cinci societăţi. În mod ideal am vrea să vedem că, în timp, SIF-urile vor adera la standarde mai înalte de guvernanţă corporativă şi că politicile de administrare vor viza beneficiul tuturor acţionarilor. Cel mai probabil vom asista la o consolidare a acţionariatelor acestor companii şi la o îmbunătăţire a guvernanţei corporative, în situaţia în care investitorii sofisticaţi vor deveni majoritari.
Între posibilele dezavantaje pentru piaţă se remarcă posibilitatea unei preluări, urmate de delistarea unora dintre SIF-uri, reducând astfel numărul de emitenţi pe o piaţă şi aşa destul de săracă în companii de anvergură. De asemenea, în cazul unei preluări ostile, costurile sunt de obicei mari, lucru care ar putea împinge partea care câştigă respectiva confruntare să ia unele măsuri care să nu fie benefice acţionarilor minoritari.
FP – OMV Petrom, Hidroelectrica, ENEL*, Romgaz, Electrica – 69.23% din activul total;
SIF1- Erste Bank, Banca Transilvania, BRD, SIF Imobiliare, SIF-uri* – 54.67% din activul total;
SIF2 – Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, BRD, OMV Petrom, SIF-uri* – 59.23% din activul total;
SIF3 – BRD, ARO-Palace, Turism Felix, OMV Petrom, Turism Orizont – 43.31% din activul total;
SIF4 – Biofarm, Banca Transilvania, SIF-uri*, Avicola Bucureşti, BRD – 41.55% din activul net;
SIF5 – BCR, OMV Petrom, BRD, Transelectrica, Argus – 65.94% din activul total
UPDATE: Ministerul de Finanţe şi-a retras propunerea de a modifica legea pieţei de capital prin OUG, dorind să promoveze aceste schimbări printr-un proiect de lege. Această răzgândire are un efect vizibil asupra rapidităţii implementării schimbărilor, întârziind dezvoltarea pieţei de capital, întrucât aprobarea unui proiect de lege presupune un drum mult mai lung. Aşteptarea care s-a creat astăzi în rândul investitorilor, reflectată de evoluţia pozitivă a cotaţiilor bursiere, va fi cel mai posibil înfrântă de noul parcurs anevoios de aprobare a legii.