Nu ştiţi istorie… dar cum mama dracu aţi luat bacul la limba română?

de Moise Guran

Discuţie la Realitatea:

Invitat (din Republica Moldova, cred): Ştiţi că numele Basarabia ruşii au dat-o, iar în Moldova, un partid prounionist a şi refuzat să o mai folosească, tocmai de aceea…

Moderator (vizibil încurcat): Ruşii au dat-o?

Alt invitat (clocotind de naţionalism): Numele Basarabia vine de la Basarab Întemeietorul Ţării Româneşti… ce treabă are cu ruşii…

Derută generală în studiou… au dat ruşii sau nu un astfel de nume? De ce ar fi făcut-o, este întrebarea nespusă care le trece tuturor prin cap, dar se tem să îi dea glas de teamă să nu îşi trădeze ignoranţa şi cultura istorică extrem de precară. Noroc cu moderatorul care spune bancul cu dacul care zicea doar barză şi varză….

realitatea

V-am reprodus aproximativ o bucată de talkshow pe care am ascultat-o în maşină (pe Realitatea FM care preia Realitatea TV) şi m-a umplut de spume. Era o discuţie despre declaraţia unionistă a lui Ponta, dar ce dracu să mai dezbaţi când n-ai cele mai elementare noţiuni de istorie? Am închis nervos radioul şi m-am grăbit către casă pentru a scrie textul ăsta…

Da! Ruşii au dat denumirea Basarabia, spaţiului cunoscut azi sub denumirea Republica Moldova. S-a întâmplat după anexarea din 1812, iar redenumirea unei părţi din Moldova (lui Ştefan cel Mare) a fost o operaţiune de remarketare politică extrem de perversă, prin extinderea numelui teritoriilor aflate la nord de Dunăre din Ucraina de azi (regiunea Odessa), care au adus Rusia Imperială la gurile Dunării (al treilea punct strategic de control al Mării Negre după Crimeea şi strâmtorile Bosfor şi Dardanele).

Momentul penibil la care am fost martor ca asculător m-a provocat să fac o scurtă recapitulare istorică pentru toţi ameţiţii care fac discuţii patriotarde la tv, dar n-au habar de istoria ţării lor.

basarabia

Numele teritoriului de la nord de Dunăre (care azi face parte din Ucraina, iar nu din Republica Moldova) vine, într-adevăr, de la Basarab Întemeietorul. Acesta a stăpânit teritoriul respectiv (nu însă şi Moldova), lucru tot mai explicabil azi, când teoriile privind originea cumană a lui Basarab (acelaşi cu Negru Vodă, în opinia lui Djuvara) capată sens, corelate cu faptul că teritoriul respectiv era populat în sec. XIV de neamuri turanice (între care şi cumanii).

Mai târziu, turcii au redenumit spaţiul respectiv Bugeac (care înseamnă regiune de graniţă). De acolo năvăleau nogaii lui Cantemir din Neamul Şoimăreştilor (pentru Dumnezeu, cum dracu au luat unii Bac-ul la limba şi literatura română?)

Cele trei judeţe (Cahul, Izmail şi Bolgrad, aka Bugeac/Basarabia) sunt aprins disputate în secolul XIX între Rusia imperială şi otomani, ele revin României (după Unirea de la 1859, de fapt puţin înaintea ei), dar sunt pierdute (schimbate pe Dobrogea) după Războiul de Independenţă de la 1878 (acesta a fost preţul greu al retragerii trupelor ruseşti din România … că na! veniseră să ne elibereze de turci şi, ca de obicei, nu mai aveau chef să plece).

Numele Basarabia a fost, într-adevăr, resuscitat de ruşi la 1812 şi extins (de la Bugeac) şi pentru teritoriul de azi al Republicii Moldova. Spuneam mai sus că a fost o operaţiune perversă pentru că, într-o comparaţie forţată, ar fi ca şi cum, azi, Republica Moldovenească Transnistreană (aceasta este denumirea completă a Transnistriei) ar cuceri Republica Molodova şi, împreună, s-ar numi Nistria.

Vă dau timp să rumegaţi şi să judecaţi aceste perversiuni făcute de ruşi cu o regiune istorică românească cât scriu eu un text (paralel cumva peste timp), legat de unificarea cu Molodova proclamată de Ponta la Alba Iulia.