(P) Un pas simplu pentru a deveni un antreprenor modern
Din ce în ce mai multe IMM-uri din România acceptă plățile electronice, ba chiar încep să le prefere, având în vedere siguranța pe care acestea le conferă comparativ cu metodele clasice de plată.
Drumul economiei românești spre performanța înregistrată de alte piețe dezvoltate din Europa depinde și de „revoluția” formelor de plată, iar statisticile arată clar acest lucru. Dacă în România, 80% dintre tranzacțiile efectuate de firmele mici și mijlocii se bazează încă pe numerar,în Europa lucrurile stau cu totul altfel.
Chiar și în Polonia, o țară cu care ne place să ne comparăm, raportul dintre plățile electronice și tranzacțiile cu numerar este aproape inversat. Doar 29% dintre sumele tranzacționate în Polonia reprezintă plăți cu numerar.
Mai simplu spus, nu mai poți fi un antreprenor modern, care să poată relaționa inclusiv cu firme din zone dezvoltate din Europa, atât timp cât rămâi „sclavul cash-ului”. Cea mai simplă, dar și cea mai eficientă metodă pentru a fi în tendinţe este achiziționarea unui card de firmă, cum ar fi cardul Visa Business Debit, un produs disponibil la aproape toate băncile importante din România.
Plăţile electronice explodează în România
Evoluția tranzacțiilor electronice din ultimii ani demonstrează că o bună parte dintre antreprenorii din România au realizat deja avantajele plăților cu cardul de firmă, fapt demonstrat de creşterea numărului de carduri pentru companii la nivel de piaţă (+14% carduri Visa Business). Potrivit datelor raportate de Visa Europe în România, numărul tranzacțiilor cu carduri Visa pentru companii a urcat cu 21% anul trecut, aceasta fiind și una dintre cele mai mari creșteri din Europa.
Antreprenorii locali încep să prefere plățile electronice, mai ales în contextul în care, spre deosebire de formele clasice de plată, cum ar fi biletul la ordin sau cec-ul, plata cu cardul elimină total posibilitatea ca tranzacția să fie ” o țeapă” dată de firma cu care ai încheiat contractul.
Avantaje clare faţă de plăţile cash
Trecerea de la plățile în numerar la utilizarea unui card de firmă are, însă, mult mai multe avantaje. De exemplu, pentru că băncile care emit aceste produse au parteneriate cu majoritatea furnizorilor de utilități, plata gazelor, a electricității sau a abonamentului de internet se poate face, fără comision, cu un simplu click. Tot necomisionate sunt și plățile directe către furnizori, spre deosebire de situația în care trebuie să retragi bani din cont sau să introduci un ordin de plată.
Nu în ultimul rând, cardurile de firmă sub sigla Visa permit crearea unor subconturi pentru angajați. Spre exemplu, șoferii tăi pot achita benzina, fără comision, direct cu cardul de firmă. Produsul permite controlul total asupra acestor subconturi, în condițiile în care antreprenorul poate fixa oricând limite asupra plăților.
În cazul unor achiziţii urgente, antreprenorul poate direcţiona la timp suma necesară pe cardurile de firmă ale angajaţilor şi, de asemenea, poate verifica rapid dacă suma a fost cheltuită în scopul pentru care a fost alocată.
Prin urmare, este chiar simplu să fii un antreprenor în tendinţe!