Amnistie bugetară, la promoţie electorală
de Moise Guran
La fel ca în promoțiile la tigăi pe care hipermarketurile le fac la intervale regulate ca să atragă atenția, guvernul mai are un pic și le dă bani cetățenilor pe față, în mod evident, ca să obțină voturi. Ceea ce, sunt convins, știe și guvernul, știe și hipermarketul, dar ceea ce nu cred că știe tot cumpărătorul, este că și tigăile gratuite tot le plătește cineva.
Amnistia acordată bugetarilor care au încasat sporuri ilegale pare făcută în pripă și fără calcule clare, până la această oră oficialii neputând preciza de câți bugetari ar fi vorba. Ministrul Muncii, Rovana Plumb a dat-o cotită, dar a spus totuşi că nu-s decât vreo 300 de milioane de lei. Sunt ani de zile de când sute de mii de bugetari se luptă prin instanțe cu Curtea de Conturi pentru sporuri pe care le inventaseră și și le acordaseră ilegal, bani plătiți de instituțiile publice și care ar fi trebuit apoi să le recupereze.
Dar cuvântul din poveste înainte mult mai este…
Nu este prima dată când statul iartă bugetarii pentru excese în materie de auto premiere. Prin 2009, Curtea de Conturi a terminat un control în care a descoperit un număr de aproape 300 000 de bugetari care, între 2005 și 2008, își acordaseră sporuri de vreun miliard de euro, bani de la bugetul de stat, sub tot felul de pretexte rizibile – de la refacerea capacității de muncă după concediu și până la sporul pentru ținută decentă.
Li s-a cerut, bineînțeles, returnarea banilor, au început procese, dar în iunie 2012, când Ponta era premier de o lună, Parlamentul României a aprobat o lege prin care au fost amnistiaţi, exact ca acum, toți bugetarii care luaseră bani ilegal.
Așa… păi și atunci pe cine mai amnistiază azi Rovana, poate vă întrebați.
În principiu, îi amnistiază cam pe aceiași funcționari care, după măreața amnistie din 2012, au înțeles că treaba asta cu sporurile ilegale ce forțează legea și golesc buzunarele statului e cam ca în bancul cu violul – s-a întâmplat ieri, alaltăieri și mă mai duc și azi o dată.
Observați că și azi, la fel ca și în 2012, treaba nu o face Guvernul, ci Parlamentul, ca să nu vină cineva peste ani și să ceară banii de la doamna Plumb sau de la domnul Ponta.
Cine conduce acum Parlamentul știți, dar aș vrea, doar pentru istorie, să vă citesc numele celor care au semnat amnistia din 2012. Erau: președintele Senatului, domnul Vasile Blaga și președintele Camerei Deputaților, doamna Roberta Alma Anastase.