De ce ai cumpăra sau de ce nu ai cumpăra acţiuni Electrica?
de Moise Guran
Nu intenţionez să mă substitui analiştilor de pe piaţa de capital şi o să vă direcţionez cu câteva link-uri către analizele lor. Cei de la Tradeville mi-au trimis un punct de vedere în acest sens, pe care, însă, prefer să vi-l servesc puţin comentat şi adnotat, pentru a vă ajuta să răspundeţi la întrebarea din titlu.
Fiind vorba de o o viitoare companie listată la Bursă, fac din capul locului precizarea că în acest domeniul totul este relativ, că orice consultant sau broker se poate înșela și că factorii de influență sunt multiplii.
În domeniul monopolurilor publice, așa cum este Electrica, cel mai nociv lucru îl reprezintă decizia politică.
Vestea bună este că prin această listare, Electrica devine companie majoritar privată și că scapă astfel de o parte a influenței politice.
Vestea proastă este că Electrica nu poate face liniile cu Republica Moldova, așa cum a spus premierul Victor Ponta, confundând-o probabil cu Transelectrica, dar vestea bună este că această companie chiar are un plan ambițios de investiții în următorii ani, investiții pe care are capacitatea să le facă.
Am observat faptul că prietenii noştri de la Tradeville prezintă acțiunea Electrica ca pe o bună oportunitate de speculație bursieră, anticipând un preț-țintă de 12,41 de lei pe acțiune în următoarele luni, în condițiile în care statul o vinde acum cu 11 lei. Mie mi se pare că, din contră, Electrica este acel tip de acțiune pe care o poți cumpăra ca să o lași moștenire nepoților, o investiție pe termen lung, care s-ar putea să-i dezamăgească, însă, pe cei care vor încerca să o speculeze pe termen scurt.
Evaluarea companiei, acum, la 780 de milioane de euro se bazează pe profitul operațional estimat, anul acesta, la 430 de milioane de lei și, chiar presupunând că această performanță optimistă ar fi atinsă, mie tot mi se pare cam supraevaluată, compania. Desigur, dacă planurile de investiții prezentate vor fi respectate, atunci Electrica va crește spectaculos în anii următori și, de aceea vă spun că este o acțiune pe care să o cumperi ca să o păstrezi, nu ca să o speculezi.
Fiind, însă, un monopol public, evoluția ei va depinde foarte multe de performanța economiei românești, din acest punct de vedere, Electrica fiind avantajată față de alte distribuții de energie, tocmai de faptul că acoperă cea mai mare parte a Ardealului, deci o zonă mai activă din punct de vedere economic, ce rezistă mai bine inclusiv în caz de recesiune.
După ce v-am spus toate acestea, dumneavoastră trebuie să decideți dacă veți merge să vă înscrieți la această ofertă publică inițială sau dacă veți aștepta să vedeți la ce preț iese pe piață acțiunea Electrica, pentru a o cumpăra, deci, mai târziu.