Paraeficienţă şi parafiscallitate

blog-taxe

de Moise Guran

Mi se pare mie că miniștrii de Finanțe din țara noastră se cam agață de efecte fără a avea niciodată curajul de a identifica fondul problemei. Dumneavoastră ce ziceți… dacă o primărie, de exemplu, îți cere o taxă și, ca să-ți zâmbească doamna de la ghișeu, e de desființat taxa sau e de reformat doamna de la ghișeu?

Premierul Victor Ponta s-a declarat încântat de inițiativa tinerei ministru de Finanțe, Ioana Petrescu, ce a identificat 70 de taxe parafiscale, ce aduc la bugetul statului doar două milioane de lei pe an și pe care aceasta le-a propus spre desființare. Bravo! Și mie mai că-mi vine să aplaud.

Dacă nu știți ce e aia parafiscalitate, nu-i problemă, și specialiștilor le este greu să știe exact, altfel decât teoretic. De regulă, taxele parafiscale sunt cele care nu sunt prevăzute în Codul Fiscal, așa cum este cazul TVA-ului, sau al impozitului pe venit, ci sunt introduse prin legi speciale sau hotărâri de guvern.

Toate taxele pe care le plătești într-o primărie, la un registru sau la orice instituție publică unde ceri ceva, acelea să știți că reprezintă parafiscalitatea. Până și taxa radio sau tv, tot parafiscalitate reprezintă, iar țara noastră are o tradiție lungă în asta… Plătești taxă și pentru eliberarea certificatului de naștere și pentru cel de căsătorie și chiar pentru certificatul de deces. Ultima e mai mică, ce-i drept… dar ideea este că, în România, nu te poți învârti o jumătate de oră fără să te lovești de o taxă.

Înainte, însă, de a aplauda modul americănesc al doamnei ministru de Finanțe pentru desființarea taxelor, vreau să vă împrospătez memoria cu câteva date foarte concrete și, relativ recente. Și fostul premier Emil Boc părea că își făcuse un scop în viață din reducerea taxelor parafiscale, iar eu l-am aplaudat ca prostu’ și pe el. În 2008 identificase vreo 500 și le-a redus, numeric, la jumătate.

Mai târziu, în 2010, când l-a lovit criza direct în buget și și-a dat seama că nu mai are bani de salarii, a majorat pe șest aceste taxe rămase cam cu 20%. În hărmălaia creată de creșterea TVA-ului și de tăierea salariilor bugetarilor, n-a prea mai stat nimeni să socotească faptul că au crescut monstruos taxele pentru tot felul de avize și aprobări de pe la instituțiile statului.

De aia vă spun acum că, oricât aș fi de pozitiv în legătură cu inițiativa doamnei ministru de Finanțe, eu nu mai aplaud. Stau să văd dacă desființarea unora nu va însemna creșterea altora rămase, la următoarea criză bugetară.

Taxele parafiscale reprezintă doar efectul unei administrații nereformate și ineficiente.

NOTA: Prefixul „PARA-” provine din limba greacă şi înseamnă auxiliar, pe lângă