Bulă pe Facebook

de Ionuţ Văcaru

Lume, lume, o veste mare răsună de peste Ocean: Facebook a ajuns la o valoare estimată de piaţă de 50 de miliarde de dolari după ce Goldman Sachs a cumpărat cam 1% din acţiunile companiei pentru 450 de milioane de dolari, în vreme ce ruşii de la Digital Sky Technologies, care deja erau acţionari la Facebook, au mai cumpărat şi ei acţiuni de 50 de milioane de dolari la acelaşi preţ plătit de Goldman. Este o creştere imensă a valorii dacă ne gândim că în 2007, Microsoft a dat 240 de milioane de dolari pentru 1,6% din Facebook ceea ce evalua compania atunci la 15 miliarde de dolari.

În acelaşi timp, prin investiţia celor de la Goldman Sachs, Facebook depăşeşte valoarea de piaţă a celor de la Yahoo (21 mld. $ ) şi îşi întăreşte statutul de principal urmăritor al celor de la Google (180 mld. $) pe piaţa companiilor axate pe serviciile on-line.

Apare însă un mare semn de întrebare: toată această creştere rapidă este benefică pentru Facebook şi pentru întreaga piaţă IT? Voci prăpăstioase deja vorbesc de o a doua bulă speculativă a companiilor on-line americane. Primul balon s-a spart în 2000 după cinci ani de investiţii masive şi în cele mai multe cazuri neinspirate. Situaţia este oarecum diferită acum, însă erorile de atunci pot reapărea oricând.

Să desfacem puţin pe bucăţele lovitura dată de asul tenebrelor de pe Wall-Street. Ca orice bancă de investiţii care se respectă Goldman pune laolaltă pe cei care vor să cumpere cu cei care vor să vândă. Aceasta este diferenţa între băncile de investiţii(tipic americane) şi cele de economii(tipic europene).

Deci Goldman a dat şfară printre clienţii săi că are posibilitatea să le cumpere acţiuni la Facebook, dar că nu vor putea vinde acele acţiuni până în 2013. Asta sugerează o eventuală listare a Facebook la bursă undeva prin 2012, sau poate chiar mai curând.

Întrebarea care se pune acum este cât de corect este preţul plătit de Goldman şi valoarea Facebook sugerată prin această tranzacţie?

În mod cert Goldman Sachs are de gând să câştige o grămadă de bani din acţiunile la Facebook. După ce Goldman îl va convinge pe Mark Zuckerberg să listeze Facebook la bursă, va începe aceeaşi nebunie pe care a trăit-o şi Google în 2004, când unii analişti avertizau că listarea nu este o idee chiar atât de bună. S-a dovedit că se înşelau, iar Google a înflorit foarte frumos în ultimii şase ani.Va reuşi oare Facebook să realizeze aceeaşi performanţă?

Numai că Google s-a listat pentru a face rost de bani pentru dezvoltare în vreme ce Facebook numai de bani nu pare să ducă lipsă.

În mod cert o listare la bursă a celor de la Facebook ar majora din start cu alte câteva zeci de miliarde de dolari valoarea companiei. Nu trebuie să uităm că popularitatea acestei reţele de socializare este imensă, si vor fi mulţi cei ce vor dori să investească în acţiunile sale. Însă o dată ajuns pe Wall-Street, Facebook va deveni mult mai vulnerabil exact în faţa unor rechini cum este Goldman, pe care care tânărul Zuckerberg şi l-a ales de partener. El te ridică atunci când face bani din asta dar te şi doboară, căci poate face bani şi din căderea ta.

Totuşi, hai să lăsăm speculaţiile la o parte şi să ne concentrăm pe prezent. Compania încă nu s-a listat la bursă şi deocamdată nu ştim când o va face. Tot ce e important în acest moment e că prin atingerea unei valori de piaţă de 50 de miliarde de dolari Facebook a depăşit o piatră de hotar şi a intrat deja într-o altă dimensiune.

Până la urmă, în privinţa influenţei celor de la Goldman asupra companiei, om trăi şi om vedea. Dacă stăm bine să ne gândim, Facebook a avut parte de-a lungul timpului de investitori şi mai dubioşi decât Goldman, care însă au adus reţeaua de socializare pe culmile actuale.