Procurorii nu pot trece peste Poporul Suveran, chiar dacă acesta a ales mafioţi să-l reprezinte
de Moise Guran
Deputații au blocat urmărirea penală a fostului vicepremier și ministru de Finanțe Daniel Chițoiu dintr-o rațiune simplă… Dacă o acceptau, deschideau calea penală spre un alt semnatar al Ordonanței ASF, iar acela este premierul Victor Ponta. Asta nu înseamnă că lucrurile se termină aici, dar ele sunt interesante din mai multe puncte de vedere.
În primul rând că suntem în situația unui dosar penal ce va continua probabil fără una dintre piesele de bază ale sale – ministrul care a inițiat o ordonanță ce a permis, zice DNA, desfășurarea unui grup infracțional. Nu o mafie politică, cum deseori îi amestecăm pe politicieni, ci o mafie economică, una foarte concretă, în adevăratul sens al cuvântului.
Faptul că un fost ministru, care este și deputat, beneficiază de imunitate într-o combinație ciudată între Legea răspunderii ministeriale (care dă miniştrilor imunitate pentru unele fapte) și Constituția ce limitează imunitatea pentru parlamentari doar la declarații, îl pune acum pe Chițoiu în situația lui Traian Băsescu, imun – cât mai este președinte – în dosarul Flota. Și uite așa, superimunitatea se extinde, dar sub alte forme.
O altă premieră interesantă este urmărirea penală pentru un act de legiferare. Legile sunt făcute de Parlament, dar ordonanțele guvernului reprezintă de asemenea acte de legiferare, nu de administrare. (E adevărat că această ordonanţă a fost deja aprobată de Parlament, ceea ce complică şi mai tare lucrurile)
Și Chițoiu, și Ponta, și orice ministru care semnează o Ordonanță face de fapt o lege (un act de legiferare). Suveranitatea Legii îi acordă Legiuitorului o altfel de imunitate, căci puterea sa vine de la Poporul care l-a trimis să facă legi. În altă ordine de idei, dacă un grup penal, o mafie, pune mâna pe guvern (sau pe parlament) și se apucă să facă legi, mafioții au legitimitatea poporului și legea rămâne lege, singura sancțiune putând fi tot de la popor… care a votat pe cine nu trebuia. E o sancţiune politică la viitoarele alegeri, şi cam atât.
Ceea ce încerc să vă spun este că mie mi se pare că votul dat azi de camera Deputaților este stupid în apărarea lui Chițoiu, căci ar fi trebuit să se pronunțe Curtea Constituțională. Care, cel mai probabil, ar fi respins de asemenea urmărirea penală a acestuia, dar din alte motive … dacă poporul își alege mafioți care să-l conducă și să facă legi, procurorii nu mai pot face mare lucru, căci și procurorii se supun legilor.
P.S. Până să public textul l-am auzit şi pe Traian Băsescu la radio exprimându-şi regretul că procurorii n-au putut ajunge la Ponta. Băsescu trebuia să ştie că iniţiativa nu avea nicio şansă, dar parcă nu m-aş lua nici după opinia exprimată de mine mai sus. Aş încerca totuşi o acţiune la Curtea Constituţională. Să ne spună Curtea că dacă mafioţii dau legi, ghinion frate!