La Romgaz, ca la promoție în hipermarchet
de Moise Guran
În vreme ce poporul nostru de la vaslui a pornit la luptă împotriva unor americani care caută gaze prin România, poporul nostru de la București, de la Cluj, de la Sibiu, Timișoara și din celelalte mari orașe s-a îngrămădit să cumpere acțiuni la Romgaz. Statul își vinde o parte din comapania care scoate gaze prin metode clasice, iar poporul a aflat că e mare afacere să cumpere acțiuni acolo. Și probabil că este. Dar pe termen scurt. Dacă o acțiune la Petrom sau una la Nuclearelectrica e de lăsat moștenire copiilor, cu Romgaz perspectiva nu poate fi la fel de lungă dacă nu cumva lucrurile se schimbă.
Mă folosesc de acest eveniment ca să le dau un răspuns și celor care se întreabă de ce să vândă statul o companie dacă aceasta aduce bani la buget. Și Romgaz încă mai aduce.
Statul are și el timingul lui, care de cele mai multe ori e unul politic. Viața unei companii n-ar trebui influențată de ciclurile electorale, de schimbarea directorilor că au venit alții la guvernare sau că e criză și are nevoie bugetul de bani pentru ajutoare sociale. Uite, acum statul vinde 15% din acțiuni pe care speră să ia 400 de milioane de euro. Banii se duc la buget că e nevoie de ei. Dacă Statul se gândea la companie putea să facă o majorare de capital cu emisiune de acțiuni noi, iar banii veniți de la investitori rămâneau în companie și erau folosiți pentru dezvoltare. Și judecând după cifre Romgaz, companie de stat avea mare nevoie de asta. E suficient să vă spun doar că anul trecut și anul ăsta Romgaz a investit pentru explorarea de noi zăcăminte sume ridicole, de 3-4 milioane de euro. Ridicole zic și în comparație cu bugetele de până în 2010, când erau an de an de zece ori mai mari. Dacă e să le comparăm cu sumele pe care le pune la bătaie Petrom de exemplu, atunci din ridicole investițiile Romgaz în prospectarea de noi zăcăminte devin penibile. Până să dea Chevron cu țeava în șist principalul competitor al Romgaz rămâne totuși Petrom, o fostă companie de stat care bagă sute de milioane în căutarea de noi resurse de gaze.
Lumea nu prea e interesată de acest aspect dar cei de la guvern știu, la fel cum știu și cei de la Romgaz sau cei de la Petrom, că dacă nu găsim resurse noi de gaze atunci tot la mâna rușilor ajungem. De exemplu în următorii 15 ani producția Romgaz va scădea de cinci ori. Producția de azi e oricum de trei ori mai mică decât cea de acum 40 de ani. De aia vă spun… o fi bună acum speculația cu acțiuni Romgaz, că-s la ofertă ca uleiul la hipermarchet, dar dacă statul nici nu înțelege să dezvolte această companie și nici nu are de gând să o privatizeze, acțiunile la Romgaz n-are rost să le lași nepoților.