SONDAJ PE STIRILETVR.RO: Aurul de la Roşia Montană: lungul drum al unui proiect controversat
Cel mai important zăcământ de aur din România este la Roşia Montană, exploatat prin galerii subterane încă de acum aproximativ 2000 de ani, de la cucerirea Daciei de către romani, când localitatea era cunoscută sub numele de Alburnus Maior.
Afacerea Roşia Montană a început oficial în 4 septembrie 1995 prin semnarea unui contract de cooperare între Regia Autonomă a Cuprului Deva, RAC Deva, actuală Companie Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest S.A şi „Gabriel”, care nu era înregistrată încă oficial la acea dată, că urmare a adjudecării unei licitaţii, organizată de Minvest şi Ministerul Industriilor.
Obiectul contractului a fost „evaluarea şi procesarea iazurilor şi a minereurilor aurifere”. După semnarea contractului au fost înregistrate în registrul companiilor, la 28 mai 1996, două companii private cu nume foarte asemănătoare „Gabriel Resources Ltd.” – companie canadiană – Gabriel pe scurt, şi „Gabriel Resources Limited”, Gabriel Jersey pe scurt, o companie englezească cu adresa în Jersey.
Gabriel a fost cotată imediat la bursă din Vancouver şi la cea din Toronto, cu simbolul GBU şi a început să emită în 1996 acţiuni pe seama Roşiei Montane. Pe 17 decembrie 1996, Gabriel a intrat într-o înţelegere cu Gabriel Jersey, iar că rezultat actionarii lui Gabriel Jersey şi-au vândut acţiunile şi au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel, iar în aprilie 1997 Gabriel Jersey a devenit subsidiară în proporţie de 100% a lui Gabriel.
Pe 7 iunie 1997, Gabriel a intrat, prin subsidiara Gabriel Jersey, şi împreună cu încă trei acţionari minoritari privaţi, într-un Contract de încorporare şi asociere cu Minvest, care aducea un aport în natură de 33,8 %, şi s-a format compania mixtă pe acţiuni Euro Gold Resources S.A., iar doi ani mai târziu compania şi-a schimbat numele în Roşia Montană Gold Corporation S.A., pe scurt RMGC.
Compania RMGC a avut iniţial două proiecte: Roşia Montană şi Bucium, iar din 2009 s-a adăugat şi proiectul Băişoara.
Sub denumirea Proiectul Roşia Montană s-au aflat mai multe proiecte care au luat în timp amploare. S-a pornit de la explorarea şi exploatarea în iazul de decantare al fostei mine de la Roşia Montană şi apoi proiectul de explorare s-a extins la peste 4 mii de ha.
Conform Legii minelor în luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agenţia Naţională pentru Resurse Mineral, Licenţa de exploatare nr. 47, de minim 20 de ani, cu care să continue exploatarea la mina veche din masivul Cetate. În anul 1999 RMGC a obţinut licenţa de concesiune pentru exploatare nr. 47 prin transfer de la Minvest şi nu prin licitaţie. Licenţa era valabilă doar pentru exploatarea veche, care a fost închisă în 2006, iar autorizaţia de mediu, emisă pentru Minvest, a expirat şi ea în decembrie 2004.
Ştirile TVR vă dau ocazia să vă pronunţaţi pe tema exploatării de la Roşia Montană. Puteţi comenta la acest articol şi puteţi vota, în sondajul nostru, din site-ul stiriletvr.ro.