Referendumurile grăbite de anexare pot fi semnele apropierii unei crize nucleare
Moise Guran
Rusia se apropie cu pași repezi de pierderea războiului. Ucrainenii înaintează în Luhansk, în câteva zile Donețkul va rămâne descoperit dinspre nord, iar trupele ruse din Herson sunt probabil la una sau două săptămâni de colaps. Rusia mai poate prelungi războiul, dar în mod defensiv, iar fiecare zi înseamnă noi teritorii recuperate de Ucraina. Azi, separatiștii au anunțat referendumuri grăbite (în trei-șapte zile) de alipire la Rusia. Eu cred că acesta este semnul că momentul unei crize nucleare se apropie.
În iunie, scriam că Armata Rusă a culminat și că Rusia va încerca să înghețe frontul, dar că nu prea are cum face asta fără a folosi amenințarea nucleară. Pentru că doctrina sa este suficient de laxă cât să poți interpreta oricum “o amenințare la existența Federației Ruse” care ar justifica legal utilizarea armelor nucleare, ne putem aștepta ca, după declararea unei alipiri formale a teritoriilor ocupate, Putin să pună pe masă singura armă care i-a mai rămas, pentru a împiedica un colaps al armatei sale și o pace în avantajul său. Al său personal – pierderea războiului ar înseamna în primul rând sfârșitul său.
Ce s-ar întâmpla cu o Rusie rușinată, slăbită, incapabilă să mai garanteze securitatea nimănui,.. asta e o discuție pentru viitor. Chiar dacă Rusia deja este așa, rusul de rând încă nu vrea să știe acest lucru, iar Putin nu vrea nici el ca rusul să știe. De aceea caută disperat să iasă cumva cu coada sus din aventura sângeroasă și prostească în care a intrat invadând Ucraina. Pentru asta Putin trebuie să negocieze și nu mai are cu ce. Stilul său (și al Rusiei în general) este negocierea sub teroare. Așa că, cel mai probabil, în zilele și săptămânile următoare ne putem aștepta la o escaladare treptată a terorii nucleare.
Cel mai probabil, calculul lui Vladimir Putin este că, sub presiunea amenințării nucleare, națiunile occidentale, și în special cele europene, vor pune presiune pe liderii lor să oprească cumva războiul. Lumea nu înțelege diferența dintre armele nucleare tactice și cele strategice, iar Rusia va încerca să maximizeze panica. Putin se gândește probabil că, dacă el nu-i poate opri pe ucraineni, americanii și europenii pot, pentru că ei le furnizează muniții. Chiar dacă ucrainenii ar ignora o amenințare nucleară și s-ar încăpățâna să meargă mai departe cu eliberarea țării lor, fără muniții nu o pot face, iar înaintarea s-ar opri. Ținta terorii suntem așadar în primul rând noi, europenii, chiar dacă nu noi ci ucrainenii ar fi cei amenințați de ruși cu un atac nuclear.
Dar cum s-ar putea desfășura șantajul? Probabil Putin va face mai întâi un test nuclear. Pe internet circulă informații (neverificate) privind detectarea unei activități suspecte în poligonul nuclear sovietic de la Novaia Zemlia, în Oceanul Arctic. În sine, acest lucru este o amenințare, căci rușii știu că sateliții americani văd ce fac ei acolo. De ce nu spun oficialii americani nimic? Pentru că dacă ar spune i-ar face jocul (terorii) lui Putin.
Dar un test nuclear probabil că nu i-ar opri pe ucraineni, iar Rusia trebuie să fi luat în calcul și pasul următor, care nu poate fi decât o amenințare concretă cu utilizarea unor bombe nucleare tactice. Problema este că dacă amenință și nu obține ce vrea, va trebui să le și folosească.
Pe lângă argumentul alipirii la Rusia a teritoriilor ocupate, mi se pare că Putin mai pregătește un scenariu alternativ sau suplimentar. Pentru că Rusia este lângă Ucraina și este de presupus că nici rușii nu înțeleg diferența dintre armele nucleare tactice și cele strategice, este posibil ca lui Putin să îi trebuiască o justificare serioasă chiar în fața rușilor pentru a le folosi. Am observat că propaganda rusă a reluat de câteva zile poveștile cu armele chimice și biologice pe care ucrainenii le-ar avea (făcute cică de americani), precum și diferite zvonuri (pe surse de-ale lor) că ucrainenii ar fi primit muniție ATACMS americană, cu raza de 300 de kilometri. N-aș exclude ca, undeva înainte sau în timpul desfășurării șantajului nuclear rusesc, Rusia să desfășoare și o acțiune sub steag fals, în care să pretindă că Ucraina i-a lovit nuștiuce obiectiv strategic de pe teritoriul său, eventual cu arme chimice. Ucraina n-are arme chimice. Dacă avea, poate le și folosea când Kievul era pe punctul de a fi ocupat. Rusia are arme chimice, le-a folosit (testat) în Siria și n-aș exclude deloc o poveste inventată, numai bună de vândut poporului rus, care nu va mai suporta și va cere chiar el retaliere nucleară. Putin se pricepe de minune la astfel de înbârligături. Dacă se va ajunge acolo, va fi semnul cel mai probabil că Putin chiar urmează să folosească arme nucleare tactice. Undeva, între aceste puncte de desfășurare a șantajului nuclear, este probabil să declare oficial război Ucrainei și să decreteze mobilizarea generală, sau poate una parțială. Aceasta nu îl ajută însă pe termen scurt, iar Rusia pare grăbită rău.
Am zugrăvit aici posibilități. Atât. Nimeni nu poate anticipa exact ce va urma, dar graba cu care Putin vrea să alipească teritoriile ocupate arată că pierde accelerat, dar și că se pregătește de ceva urât. Este un mare semn de întrebare pentru mine cum vor reacționa americanii și NATO. Presupun că au deja astfel de scenarii și că lucrează pe ele. Prin declarațiile sale de până acum, Joe Biden nu a lăsat loc de întors – dacă Rusia va folosi arme nucleare, SUA și NATO vor răspunde cumva. Dar n-am nici cea mai vagă idee cum poți răspunde non-nuclear la o amenințare nucleară.
În mod cert, nici Rusia nici SUA nu au interes să se ajungă la un război nuclear sau la un război Rusia-NATO. Înainte de începerea invaziei, pe 20 ianuarie, Joe Biden spunea că Putin nu mai poate da înapoi și se simte dator să facă ceva. Mă tem că în curând vom fi exact în aceeași situație, dar nu va mai fi vorba de invazie ci de o criză nucleară în toată regula. Sper să greșesc, dar Putin pare să-și repete prostiile.
Foto: Biziday/Mikhail Metzel, Sputnik