Ceva pare că a început în Ucraina. Încă nu e clar ce. Probabil chiar războiul.
Moise Guran
După ce au râs de “scenariile occidentale privind invazia de miercuri”, joi, rușii s-au apucat de treabă. Semn că 1. Chiar sunt în criză de timp, și 2. Prea tare nu-i mai interesează că americanii anticipează pas cu pas ce urmează să facă ei. Atent la presa din Rusia, care de două zile îi ține isonul lui Putin cu “genocidul din Donbass”, aș zice că, de fapt, pe acesta nu îl mai interesează decât ce zic rușii despre ce se întâmplă și, cu cât sufletul rus e mai sensibilizat și revoltat pe “naziștii și criminalii de ucraineni”, cu atât opțiunile lui Putin sunt mai multe. Cel mai probabil tocmai a început un război de câteva zile între separatiști și ucraineni, care va prilejui evenimentul, probabil unul sângeros, de care vorbeam în articolul precedent și care va fi pretextul pentru intrarea Rusiei oficial în război cu Ucraina.
E bine să privești cu multă atenție și cu și mai mult scepticism informațiile dintr-o zonă de război, mai ales dacă acestea nu pot fi confirmate de jurnaliști independenți, preferabil nici ruși, nici ucraineni. Separatiștii ruși spun că-i măcelăresc ucrainenii, în timp ce ucrainenii spun că ei stau cuminți, iar ăia zbiară genocid ca să justifice o intervenție a Rusiei. Aseară, Joe Biden a spus că este complet lipsit de logică să crezi că, după un război de poziții de opt ani, Ucraina s-a jotărât să atace taman acum, când Rusia a adus jumătate din armată la granițele sale. Așa e, nu are nicio logică.
Războiul informațional a început și, privată de elementul surprizei, Rusia pare să se concentreze de acum pe construirea aprobării propriilor cetățeni pentru … orice urmează să facă.
Sunt câteva narative în presa rusă pe care, dacă le citești atent, s-ar putea să-ți rezulte și cam ce urmează. Schema de dezinformare arată cam așa:
1. Înarmați de occidentali ucrainenii atacă deja republicile separatiste, dar Putin vrea pace și rezolvarea conflictului prin negocieri. Rușii se retrag de la granița cu Ucraina, au făcut doar exerciții p-acolo, prin curte, dar armata ucraineană se pregătește de un atac pe scară largă asupra Donbassului.
2. Rușii din Donețk și Luhansk sunt vânați de lunetiști, drone și, mai nou, sunt vizați de atacuri teroriste. Ieri dimineață separatiștii din Donețk au pretins că au prins doi trupeți ucraineni care vorbeau poloneză (dăă!) care se pregăteau să arunce în aer nușce instalații cu clor. Pe seară a sărit în aer mașina unui “milițian” local. Azi noapte cică au sărit în aer niște țevi de gaze (nu cine știe ce mari conducte) în Luhansk. Sabotaj!
3. Populația rusofilă din Donbass trebuie evacuată în Rusia, care astfel se confruntă generos cu o „criză umanitară”. Putin a dat ordin să fie primiți și adăpostiți circa 700 de mii de oameni, dar numai femei, bătrâni și copii. Deja sunt imagini cu autobuze care ajung din Donețk și Luhansk spre Rostov pe Don, în Rusia. Întâmplător un obuz ar fi căzut azi noapte în Rusia, chiar în regiunea Rostov pe Don.
4. Occidentul va impune oricum sancțiuni Rusiei, indiferent dacă atacă sau nu Ucraina, pentru că Occidentul caută acum pretexte ca să distrugă Rusia.
Cam asta ajunge la “sufletul cetățeanului rus”, că nu-l îndeamnă nimeni să judece cu capul. Păi cum să nu-l enerveze și să nu rezoneze el, sensibilul, cu o decizie a țarului să le arate “naziștilor de ucraineni” cine e RUSIA? Practic, de două zile propaganda rusă s-a turat și face fix același lucru pe care l-a făcut în 2014, la invadarea Crimeei, textele fiind pe ici pe colo puțin schimbate.
De aceea cred că invazia Ucrainei va fi deschisă de câteva zile de război, dar nu cu armata rusă ci cu milițiile separatiste, care-s tot armata rusă dar fără însemnele oficiale (de unde să aibă altfel artilerie, blindate ușoare și rachete cu rază scurtă Grad și Uragan). Acesta deja a început, dar e clar că Rusia nu mai poate câștiga poziții doar cu trupe Spetsnaz și infanterie ușoară, sau cu revoluții locale orchestrate, cum a făcut în 2014. În următoarele zile probabil vor fi mai mult decât schimburi de tiruri sau explozii nocturne fără victime, ca acum, ci o ploaie de atrocități în care nimeni nu va mai înțelege ce se întâmplă.
Asta ar justifica mai întâi o implicare formală parțială a Rusiei (poate doar prin închiderea spațiului aerian al Ucrainei), urmată de anunțarea sancțiunilor americane (posibil ca în această fază Putin să mizeze pe faptul că nu toate țările europene vor achiesa la sancțiuni). Toate astea s-ar putea să dureze câteva zile, poate o săptămână sau două. Cel mai probabil abia apoi Rusia va începe un război formal cu Ucraina.