O revoluție se închide pe o nouă constituție. Pas cu pas, dar pășiți cu noi, domnule Președinte!
Moise Guran
Președintele Iohannis a anunțat că va iniția modificarea Constituției, după consultări (care încep mâine) cu partidele politice. Președintele a precizat că intenționează modificarea strict pe temele de la referendumul din 26 mai – excluderea faptelor de coruție de la amnistie și grațiere, interzicerea modificărilor legilor penale prin ordonanțe de urgență, precum și extinderea posibilității sesizării CCR și de alte instituții decât Avocatul Poporului. Iohannis încearcă să evite experiența lui Traian Băsescu din 2011, care a cerut Parlamentului mult mai mult decât votase poporul la referendum și n-a mai reușit să obțină nici chiar unicameralul cu 300 de parlamentari. Ei bine, eu cred că președintele Iohannis ar face bine să nu se mai lase bântuit de fantoma lui Traian Băsescu și să nu irosească energia acestui moment, că nu se știe când și dacă ne mai întâlnim cu el. Mai ales că nici referendumul din 2009, cel cu uninominal și 300, nu a expirat.
Trebuie să știți înainte de toate că Traian Băsescu a forțat ceva ce nu poate fi forțat – revizuirea Constituției are nevoie de voturile a 2/3 din Parlament, o majoritate cvasi-imposibilă în absența unui acord cu întreaga clasă politică. Sunt însă unele momente în care planetele se mai și aliniază, dând naștere unor conjuncturi interesante. Una ar fi de exemplu că de acum și până la finalul anului 2020, avem alegeri din șase în șase luni. Dacă scrutinul este un glonț la patru ani, noi, națiunea, avem acum o rafală. PSD-ALDE, actuala majoritate parlamentară, tocmai a primit un pumn în bot de la popor, iar în următoarele șase luni nici nu prea își mai permite să facă aroganțe, nici nu prea mai are cu cine. Așadar, iată! o conjunctură astrală – o majoritate frăgezită, aflată în continuare sub amenințarea votului. O propunere de revizuire a Constituției decentă, negociată prietenos dar ferm la Cotroceni, ar fi mai degrabă acceptabilă pentru aceste partide dornice de pocăință, căci varianta neacceptări le poate desființa, pur și simplu.
Ia să vedem noi, dacă președintele le-ar propune partidelor să scriem în Constituție alegeri în două tururi de scrutin și la locale și la parlamentare, și-ar permite să zică nu? Adică PSD, ALDE și, cu voia dumneacvoastră PNL, ultimul pe lista celor care au votat actuala lege în 2014, ar putea zice nu? Păi uite, doamna Dăncilă tocmai schimbă prin OUG alegerea președinților de consilii județene, a baronilor, cum li se spune. Sistemul avantajează PSD și PNL, singurele partide cu baroni și, de fapt, singurele partide care pot și chiar schimbă legea electorală din patru în patru ani, în funcție de propriile avantaje. Așa ceva este inacceptabil! Ne trebuie sistem în două tururi pentru că acesta elimină listele prohibitive cu semnături, pentru că dă o șansă și independenților și partidelor mici, dar mai ales pentru că două tururi înseamnă și mai mulți oameni la vot și, deci mai multă legitimitate. Dar, mai ales, ne trebuie două tururi înscrise în Constituție, atât pentru locale, cât și pentru parlamentare (am explicat aici sistemul) pentru că această bătaie de joc a permanentelor schimbări de sistem electoral trebuie să înceteze! Nu puteți ignora acest lucru, domnule președinte, nu, dacă doriți să nu fiți suspectat că faceți jocul PNL. Și al PSD.
Dar dacă președintele le-ar propune actualelor partide depolitizarea CCR și a Avocatului Poporului? Cum să nu vrea politicienii depolitizarea? 🙂 Dumneavoasatră doar propuneți-le o astfel de modificare a Constituției, iar apoi să voteze ei în parlament că nu vor, dar să voteze asta la toamnă, înainte de prezidențiale! Păi nu ne vine și nouă rândul după aia la vot?
Scoaterea procurorilor de sub autoritatea ministrului justiției este o altă temă care necesită revizuirea Constituției, iar președintele Iohannis a evitat să o pună și la referendum, nu se știe de ce. Fără penali în funcții publice, confiscarea averilor nejustificate, dar și modalități mai facile de dizolvare a parlamentului în situații de criză exact ca aceasta în care suntem acum… iată câte teme de revizuire a constituției putem dezbate exact într-o perioadă de campanie prezidențială!
De ce să nu mutăm dezbaterea electorală în Parlament, în urma inițierii modificării Constituției de către președinte? Dacă parlamentarii vor să le respingă, treaba lor, dar asta va fi declarația lor electorală, dacă le aprobă, foarte bine, pot veni astfel în campanie cu fapte, nu cu promisiuni. Acesta este tot schepsisul momentului – alegerile sunt un adevărat trăgaci pentru noi, societatea. Iar dumneavoasstră, domnule președinte, sunteți primul din serie care aveți alegeri, să nu uităm. 🙂
E timpul să reconstruim instituții, să reconstruim Justiția, dar și Administrația, să aducem meritocrația și să regândim modul de așezare și control reciproc al puterilor în stat, grav afectate în ultimii doi ani. Hai să nu pierdem vremea și să nu mai așteptăm până la finalul anului 2020, căci nimic nu putem construi durabil fără asta și avem nevoie de atâtea! Uitați de Băsescu și de greșelile lui, domnule Iohannis și fiți mediator între un stat anchilozat în propriile neputințe și o societate care s-a trezit și vrea mai mult de la țara asta. Mult mai mult! Mergeți cu noi, cu acest val impresionant de schimbare și reformă, nu împotriva lui, nici cu jumătăți de măsură! Orice revoluție se închide pe o schimbare de Constituție.