Dragnea îl duce pe Iohannis spre o victorie ușoară
Moise Guran
Cifrele sondajului IMAS, comandat de Europa FM, surprind lucrurile puțin altfel decât ați fost obișnuiți. Ați observat poate o oarecare diferență între cifrele prezentate de noi și cele pe care le anunță partidele la fiecare sondaj propriu. Asta pentru că noi am dorit să cunoaștem afinitatea reală la vot a fiecărui partid, iar nu o intenție ponderată cu o prezumtivă participare. Asta pentru că, zic eu, evenimentele ultimilor doi ani au produs o energie suficient de mare în societatea noastră încât matricile anterioare ale participării la vot să fie depășite. Pur și simplu nu mai sunt de actualitate și vom vedea asta peste câteva luni la Europarlamentare, când vom vedea o răsturnare a situației rural/urban, cu participare la vot mai mare în urban.
Cum în cazul sondajului comandat de Europa FM procentele se aplică numărului total de alegători, nu este nicio contradicție în faptul că, de exemplu PSD are un scor de 16%, PNL un scor de 17%, iar într-un alt sondaj comandat de USR, și realizat tot de IMAS și tot în luna decembrie (este același Omnibus, de fapt), PSD are 25%, iar PNL 26%. Fără filtrul participării la vot, afinitatea pentru PSD mai este acum de aproximativ 3 milioane de voturi. Ceea ce nu înseamnă că ele vor fi și exprimate. Pur și simplu acesta este numărul maxim de voturi pe care PSD îl poate obține, dacă alegerile ar avea loc săptămâna viitoare. Eu zic că la Europarlamentare PSD, fără ALDE, greu poate trece de două milioane de voturi.
USR și RO+(partidul lui Dacian Cioloș) pe care o să-i numesc în continuare USR+, însumează 13% din afinitatea electorală, deci cam 2,4 milioane de voturi. Este posibil ca la Europarlamentare ei să obțină o mobilizare mai bună la vot decât PNL și PSD, dar chiar și așa, dacă USR+Cioloș reușesc să aducă la vot două milioane de oameni, credeți-mă, asta va putea fi considerat un succes remarcabil.
Este posibil ca electoratul PNL, ceva mai rural dar și mai vârstnic decât cel al USR+, să aibă o participare ceva mai scăzută la vot, dar în mod normal PNL nu ar trebui să obțină sub 2,5 milioane de voturi la Europarlamentare.
În cursa pentru Prezidențiale, domnul Klaus Iohannis se bucură de o afinitate la vot a peste 35% din electorat, ceea ce ar însemna că dacă toți aceștia ar veni la vot (prezumție improbabilă, desigur) Iohannis ar putea câștiga peste 50% din voturile exprimate. Ca să câștige din primul tur de scrutin i-ar trebui și voturile USR+ (Cioloș + Barna). Chiar dacă există o foarte mică șansă ca lucrurile să stea așa, este clar acum faptul că războiul cu Liviu Dragnea îl avantajează pe actualul președinte.
Pe de altă parte, dacă renunță la un candidat propriu la prezidențiale, USR+ își trage un glonț în picior și va pleca șchiop în cursa pentru alegerile (locale și parlamentare) din 2020, fiind condamnat să rămână cumva secundar PNL. Din această perspectivă, cei de la USR+ nu numai că sunt obligați să aibă un candidat propriu, dar acesta trebuie să facă cel puțin o figură frumoasă, dacă nu chiar să acceadă în turul al II-lea al prezidențialelor. Cum Dacian Cioloș este deocamdată abia al patrulea pe tablou, cu o afinitate de sub 10%, deci cam 1,5 milioane de voturi, iar Dan Barna, cu doar 2,3%, are o problemă evidentă de notorietate, este posibil ca o eventuală alianță USR+ pentru prezidențiale să caute un alt candidat decât Cioloș sau Iohannis.
În aceeași ordine de idei, deși Pro România, partidul lui Victor Ponta are o afinitate (notorietate) mică, de sub 5%, fostul premier pesedist, care până acum a declarat că nu va candida din nou la președinție, se bate cu Călin Popescu Tăriceanu pentru locul doi, după Iohannis, deci are șanse mari de intrare în turul II. Eu cred că Ponta se va răzgândi și va candida la președinție. Asta dacă nu cumva, Gabriela Firea, un alt candidat cu șanse mari, dar care lipsește complet de pe tabloul principal, nu va intra ea însăși în cursă. (Din rațiuni tehnice, IMAS ne-a sugerat să nu introducem în sondare doi candidați PSD la Președinție.)
Firea are o popularitate uriașă printre votanții PSD-ALDE, e la mare distanță și de Dragnea și de Tăriceanu, și are trei sau chiar patru variante de a candida în această toamnă – ca independent, ca reprezentant al PSD, ca reprezentant al PSD-ALDE, sau de ce nu, ca reprezentant al partidului ProRomânia al lui Victor Ponta (suspectez că Firea și Ponta împărtășesc parțial electoratul). Mie mi se pare că, așa cum arată sondajele în acest moment, Firea este singura din partea stângă ce îi poate face probleme serioase lui Klaus Iohannis în turul II, dar asta numai dacă va fi susținută de mașinăria de partid nu a PSD, ci a alianței PSD-ALDE. În privința ei sondajele s-au schimbat semnificativ după începerea războiului cu Liviu Dragnea.
Tăriceanu și Cioloș reușesc să capitalizeze foarte puțin, unul pentru că e aliat al lui Dragnea, celălalt pentru că nu este suficient de convingător împotriva acestuia. Concluzia este clară – cel mai important actor politic al acestui an electoral este Liviu Dragnea, dar nu în sensul în care și-ar dori el. Războiale duse cu el i-au crescut până acum pe Iohannis, pe Firea și pe Victor Ponta. Vorba proverbului – unde lovește Daddy, crește. Pe de altă parte, trebuie să plecăm de la premisa că, dacă nu poate fi președinte (și e clar că nu poate) Dragnea va favoriza, chiar și antagonic, un președinte care să nu-i facă prea multe probleme. Mă uit de câteva ore pe tabloul ăla – Tăriceanu, Firea, Ponta… Dragnea nu poate avea încredere în niciunul dintre aceștia. Ce ziceți, care ar fi președintele care i-ar face (i-a făcut) cele mai mici probleme?