Dragă corporație, dragă bancă, dragă BNR… chiar nu știați cu cine v-ați încurcat?
Moise Guran
Judecând după forma finală a ordonanței de modificare a Codului Fiscal, Vâlcov și Dragnea vor cam două-trei miliarde de euro în plus de la bănci, corporații și companii de stat (din energie). Luând în calcul profilul de pokeriști al acestor oameni, aș zice că gaura din bugetul de stat este anul acesta undeva pe la 1,5 miliarde de euro. Mediul de afaceri, dar mai ales BNR (Isărescu), le-a subestimat tupeul. Vâlcov pare că vrea banii altora (other people’s money). Cultul de el, o fi crezut că face astfel trimitere la bancheri, dar acesta este titlul unui film celebru, pe care însă Inteligentu’ ori nu l-a văzut, ori nu l-a înțeles, ori nu și-l mai amintește. Este povestea unui gropar de firme, a unui rechin care falimentează și vinde active, cam cum a făcut statul român cu mai toate companiile românești prin anii 90. Momentul cel mai valoros al filmului este cel al discursului în care Danny DeVito îi amenință și îi mituiește moral pe acționari (de aici și titlul other people’s money, de la acționari, Vâlcov, inteligentule!), convingându-i să-și bage picioarele în angajați, slujbe, comunitate și în compania pe care o dețineau. Vă las să vedeți întâi acest speech. Are cinci minute.
Other People's Money speech by Danny DeVito
Funny Movie!! Just a clip for breaks in your trading.
Gepostet von Derek Owens am Samstag, 29. August 2009
We have responsibilities to our employees, to our community … What will happen to them, se maimuțărește DeVito!? – Who cares, răspunde tot el! That’s the fucking spirit, Darius! Pe ei, pe mama lor!
Nu o să mă ocup acum de efectele acestei ordonanțe, deși ele încep să îmi fie destul de clare. Azi vreau să atrag atenția marilor firme, băncilor, dar mai ales BNR, că poartă răspunderea morală pentru ceea ce se întâmplă. Unii și-au cumpărat liniștea cu reclame pe la televiziunile ăstora de-i căsăpesc acum, ignorând discursul cu care acelea spală mințile oamenilor pregătind deja de doi ani momentul acesta. Sau, ce credeați că e ploaia de reclame la internet mobil, adresate unor telespectatori cu media de vârstă pe la 65 de ani? Câți dintre ei folosesc internetul mobil? Poate nici nu au mobil, dar sunt deja convinși că țara noastră e piață de desfacere pentru soros, bruxelu și alte spaime stupide.
Apoi băncile. Băncile știau că regele e gol și că statul aleargă cu viteză accelerată spre prăpastia financiară. Dacă eu vă tot spun asta de doi ani, din simpla analiză a execuțiilor bugetare, analiștii lor economici (calificați, cu diplome, nu amatori ca mine) n-au fost în stare să vadă momentul acesta venind? Ba sigur că au fost, dar li s-a părut că e un business prea bun să crediteze statul care se împrumuta și se tot împrumuta și mărea salariile și bugetarii puteau astfel să ia și mai multe credite de consum… Uite, numai în 2018 costurile cu dobânzile ale statului au crescut cu 25%, iar soldul datoriei guvernamentale cu 10%. Cărui cetățean sau cărei firme i-ar mai rostogoli creditele o bancă, orice bancă, dacă din analiza dosarului ar rezulta că aceluia i-au crescut ratele cu 25% într-un singur an? De ce n-au văzut băncile momentul ăsta de acum?
Și apoi mai este și BNR… BNR vede contul Trezoreriei. Practic, BNR vede tot. A văzut și câți bani ies din rezerva Trezoreriei pentru plata salariilor bugetarilor și, teoretic, ar trebui să știe și ce arierate lasă în urmă bugetul în 2018, neachitându-și contractele deja executate al administrațiilor. Dar BNR-i clădire mare, nu se rupe, dar se-ndoaie… mai țineți minte domnule Isărescu? Cum să-l cauționezi pe Dragnea (care s-a dovedit acum că nici nu înțelege conceptul de inflație), cum să dai credit unei creșteri economice făcute prin influența directă a salariilor bugetarilor în VAB și prin fraudă statistică? Săptămâna asta au anunțat din nou schimbarea seriilor de date, micșorând baza de referință ca să le iasă PIB-ul mai mare și la fel au făcut și anul trecut. Șmecheriile astea n-au doar scop de propagandă ci permit statului să împrumute mai mulți bani. De la bănci, evident!
Business as usual? Ei bine, uite că nu, dragă corporație, dragă bancă, dragă domnule Isărescu! Uite că golanii cu care v-ați încurcat au răsturnat masa peste voi. Voi, bancherii, sunteți acționarii loviturii date de Dragnea/Vâlcov, sunteți ăia din sală, ascultându-l înspăimântați pe DeVito și lăsându-se în final corupți de el. Pentru că e mai bine să fii de partea câștigătorului decât să lupți cu el, nu? Acum merg la rupere și, zic eu, am face bine să punem răul înainte. Revin, azi, mâine, cu un material despre efectele concrete ale acestei ordonanțe asupra noastră a tuturor. Vă spun de pe acum că e atât de prost făcută încât chiar permite (invită la) răsturnarea costurilor pe populație și pe firme. Dar, desigur, pe populația activă, nu pe populația foarte în vârstă care se ridică în picioare când Dragnea proclamă moarte capitaliștilor. Pauză de publicitate, dragi părinți. Luați loc și urmăriți câteva reclame la self-banking și la internet mobil.