Periculoasele confuzii ale lui Liviu Dragnea – cât de publici sunt banii din pensiile private?
Moise Guran
Acum 20 de ani a existat în doctrina de drept o dezbatere legată de natura juridică a contribuțiilor pentru pensiile de stat – sunt acestea taxe, adică au caracteristica unor obligații fiscale de natură publică, pe care dacă nu le plătești te papă Fiscul? Sau sunt acumulări de natura economisirii, sunt adică fix ca banii tăi privați pe care îi depui la bancă? Azi nu mai este, totuși, nicio dezbatere. Sau așa credeam eu. Liviu Dragnea are altă părere.
Teoretic banii pe care statul ți-i ia pentru Pilonul I sunt banii tăi, căci vei mânca pensie din ei, după o anumită vârstă, dar sunt bani neimpozitați, deci contribuie și statul la pensia ta, indiferent că Fondul național de pensii este pe excedent (cum a fost până în 2007) sau este pe un deficit uriaș (comparabil până în 2017 cu întregul deficit al bugetului general consolidat). De asemenea, este evident că aceste contribuții împart cu taxele și impozitele caracterul de obligativitate, ba, fiind administrate de stat (colectate și controlate de organele statului) s-a încetățenit ideea că partea pe care statul ți-o oprește din salariu, sub formă de CAS, reprezintă bani publici. De aici și până la extinderea ideii de bani publici asupra Pilonului II de pensii (partea de bani colectată de stat din munca individuală, pentru a fi virată în fonduri administrate privat și în care banii respectivi sunt evidențiați în conturi individuale, la fel ca și cele bancare) nu a mai fost decât un pas. Inevitabil, pesediștii l-au făcut, mai demult prin Olguța Vasilescu, acum din nou, mai explicit, prin Liviu Dragnea.
O altă posibilă confuzie, vine de la instituțiile private de interes public, așa cum ar fi băncile sau fondurile de investiții, care administrează bani privați. Spre exemplu băncile sunt instituții publice? Da! sunt, chiar dacă au acționariat privat, caracterul public derivă din autorizarea primită de la stat, prin BNR, de a gestiona bani privați, în anumite condiții și după anumite reguli. Ceea ce nu transformă banii din bănci în bani publici. Decât într-o minte fie confuză (care jonglează cu noțiuni pe care nu le înțelege), fie într-una bolnavă. Da, bolnavă, așa cum erau mințile comuniștilor, în 1947, când au început naționalizarea economiei, mai întâi prin naționalizarea banilor (stabilizarea monetară a inclus și confiscarea depozitelor), urmată de naționalizarea pură și simplă a băncilor, apoi a întreprinderilor, iar apoi a apartamentelor și caselor.
Vi se pare că mă duc prea departe? Hm! Ia uitați-vă mai de sus la toate acțiunile PSD, de la regiile înființate de Firea la București, până la nebulosul proiect de fond suveran… Toate au în comun reflexul etatizării. Acești oameni cred sincer că nu corupția (mai ales pe relația cu firmele private) este problema ineficienței administrative din România, ci faptul că economia nu este suficient de etatizată. Obsesia pentru Pilonul II este de alt nivel, de acord, dar de acolo vin toate.
Așa că mare atenție la confuziile de Gheorghiu-Dej ale domnului Dragnea! Deși mie mi se pare evident faptul că nivelul de înțelegere al acestuia este apropiat de cel al ceferistului ce a condus România în degringolada Obsedantului Deceniu, mă tem că Dragnea îi împărtășește și cincismul dar și viclenia. Manipularea termenilor până la confuzie (cu intenție sau din prostie, nici nu mai contează) dar și direcționarea utilă a urii de clasă (doamna Vasilescu este campioana acestor ieșiri viscerale) au sensul creării unor curente extrem de toxice în opinia publică.
Așa că, hai să le clarificăm, îngroșat:
- Nu numai banii din Pilonul II, dar și cei din Pilonul I de pensii AU CARACTER PRIVAT. Asta pentru că actuala Constituție garantează Dreptul de proprietate, dar și creanțele asupra statului. Dragnea! Bagă la cap! Plata contribuțiilor dă fiecărui individ din România o creanță asupra statului, adică un drept inalienabil de a-și primi banii înapoi. GARANTAT!
- La fel ca și strămoșii lor, comuniști asumați, Liviu și Olguța (acești Ana Pauker și Dej) au un drept de guvernare. DAR! Câștigarea alegerilor NU implică dreptul de a schimba ordinea constituțională. Nici chiar prin interpretări ale unei CCR obediente. La fel ca și în cazul independenței Justiției, furtul proprietății private nu poate face nici chiar obiectul revizuirii Constituției. Repetați-i asta oricărui imbecil care vă spune că pesediștii au câștigat alegerile și, deci puterea. Nimeni nu are această Putere! Nimeni! Modificarea implicită sau explicită a unui articol nerevizuibil din Constituție este lovitură de stat.
Băgați la cap, comuniștilor! Am fost (și încă rămân) susținătorul unor proteste pașnice, dar nu luați civilitatea drept prostie! Băgați la cap! Poate voi mizați prea mult pe ignoranța alegătorilor voștri, dar țara asta a mai trecut prin așa ceva. Iar noi ceilalți știm și nu vom mai permite asta. Tot la fel au început, treptat, pentru a îngenunchea apoi națiunea! Atât vă spun: Opriți-vă!