Iar ni-i fraieresc, pe banii noștri! Cum să aduci bunicii la ultra-naționalism? Cu ajutorul inflației!
Moise Guran
Vorba unui cititor, în România zici că suntem dracu în Matrix, s-a produs un glitch, iar pisica neagră tot apare într-o buclă prevestitoare de lucruri rele. Confruntat cu o inflație imposibil de negat, Liviu Dragnea construiește acum solidarizarea pensionarilor cu PSD, împotriva corporatiștilor străini care cresc prețurile românilor, cot la cot cu BNR. Cuvântul cheie este ÎMPOTRIVĂ. Nu e ușor ce face la nivel de comunicare politică, dar pare să fie eficient. Bunicii îl vor crede, nepoții nu vor sesiza foarte exact motorul scamatoriei. Jobul pe care mi-l asum azi este să îl explic eu, măcar pentru aceștia din urmă.
Așa cum poate vă mai amintiți, Dragnea anunțase pentru jumătatea acestui an o nouă creștere a pensiilor, comunicarea sa fiind concentrată acum 1. pe întărirea convingerii celor vârstnici că nu guvernul, ci corporatiștii străini (petroliștii, hipermarcheturile) cresc prețurile și 2. că guvernul luptă cu forțele întunericului pentru apărarea românilor în general, dar mai ales a pensionarilor, a bugetarilor și a celor cu salariul minim pe economie. În total vreo 9 milioane de oameni și, deși ultimele două categorii dau semne de ieșire din Matrix, toți aceștia sunt, desigur și foarte creștini, eventual homofobi, ceea ce i-ar putea face ultra-naționaliști. Această intersecție este foarte importantă în comunicarea politică a domnului Dragnea, pentru că, frustrările sociale și sentimentele naționale trebuie să se întâlnească pe adverbul ÎMPOTRIVĂ (până pe 19 mai, dar și după aceea).
Naționalismul economic nu este explicit anti-european în România, dar poate și va deveni așa, cu ajutorul inflației. Dacă românii chiar îl cred pe Dragnea că inflația este provocată de corporații, iar nu de politicile dezastru ale guvernului, mai departe e relativ simplu de egalat în mintea lor corporațiile cu Uniunea Europeană, ceea ce, observați! ar muta foarte inteligent pe terenul social un creștinism anti-european. În paradigma finală de comunicare UE nu mai este cea care ne dă bani, ci devine cea care ne sărăcește. Aceste tehnici nu sunt noi, dar sunt pur putiniste. Cine îl învață pe Dragnea le-a mai exersat și în altă parte. Dar, în realitate, creșterea prețurilor este esențială pentru a putea plăti pensiile celor astfel fraieriți.
Schema este simplă, dacă cunoști bine următoarele mecanisme:
- Cheltuielile bugetare sunt limitate de un deficit de 3% din PIB-ul nominal.
- PIB-ul nominal se ajustează cu un deflator, calculat atât din prețuri de consum, cât și din prețurile industriale. Acesta este mai apropiat conceptual de termenul de inflație decât indicele prețurilor de consum, iar anul trecut a fost de 4,5%(cu 50% mai mare decât creșterea prețurilor de consum). Anul acesta este prognozat pe la 2%, dar poate fi rectificat mai târziu și în mod cert va fi.
- De fapt eu sunt sigur că va fi rectificat exact cu atât cu cât are nevoie guvernul (probabil așa a fost și anul trecut). Asta pentru că, să zicem un deflator de 10%, crește PIB-ul nominal cu aproape 100 de miliarde de lei, deci crește și spațiul fiscal (posibilitatea de a se împrumuta a guvernului) cu încă 3 miliarde de lei. E doar un exemplu. La nevoie deflatorul poate fi făcut 15%, 20%, etc, doar e un indicator compus, foarte puțin vizibil maselor largi. Pfff! Chestii tehnice!
Mă îndoiec că bunicii noștri pot pricepe acest mecanism, dar pentru nepoți ar trebui să fie destul de simplu și de clar că această creștere a inflației îl ajută pe Dragnea să ne mituiască bunicii cu alte creșteri de pensii. Nu din banii lui, ci dintr-un credit ce va fi plătit tot de nepoți. Dacă nu produci, totul e credit, chiar dacă creditului de anul trecut i s-a spus manipulativ creștere economică. Și, pentru că lucrurile au mers atât de departe încât nici creditul nu mai este suficient se lucrează intens și la hăcuirea completă a Pilonului II de pensii, deja tăiat parțial de la 1 ianuarie. Și dacă nici așa nu vor ajunge banii (și probabil că nu vor ajunge) va fi desfășurată în paralel o operațiune de împrumut extern uriaș, sub pretextul refinanțării actualelor credite, sau poate al finanțării fondului suveran, sau sub alte pretexte, nu contează, că oricum, limita de 3% din PIB pentru deficit tot de UE este impusă, o uniune care, la fel ca și BNR, nu vrea dezvoltarea României.
Evident, fondul problemei și scopul acestei întortocheate construcții de comunicare politică este tot Justiția. Oricât s-ar strădui Grupul Infracțional Organizat, în definiția de acum a termenului, oricât s-ar strădui o Curte Constituțională nocivă și periculoasă, oricât s-ar strădui masonii declarați dar abandonați de la Inspecția Judiciară să îl scape pe domnul Liviu Dragnea de toate problemele sale penale, acesta are pur și simplu prea multe. Între ele se numără și niște fraude cu bani europeni, iar acelea nu prea au cum să fie dezincriminate. Miza antieuropeană a întregului construct, pe termen lung acolo bate – atâta timp cât România rămâne o țară europeană, domnul Dragnea va rămâne un infractor. Inflația îl ajută, dar comunicarea ei într-un mod atât de toxic este primul pas al reexcitării unui pseudo fascism ce va muta treptat România într-o binemeritată zonă a euroscepticismului, a naționalismului prost înțeles, posibil chiar a pan-ortodoxismului filorus.
PS Cu un click pe bannerul de mai jos ajungeți la articolul din ianuarie, în care anticipam destul de precis atât deviația anti-europeană, dar și modificarea Codului Penal, precum și sensul acestor evenimente în planul Lupului. Vă recomand insistent să îl (re)citiți și pe acela. Poate atunci păreau fabulații…