Până acum BNR a dormit. Acum face pe IML-ul economiei.
Moise Guran
Ani de zile Banca Națională a României a fost o respectabilă instituție independentă a statului român. Mugur Isărescu a încercat să se păstreze dincolo de controversele politice, lucru dificil totuși pentru un personaj ales de parlament. Pentru asta, unele compromisuri au fost poate necesare. Acceptarea unor personaje pur politice în conducerea BNR, așa cum au fost Bogdan Olteanu sau Eugen Nicolăescu, era inevitabilă, chiar dacă asta a dus la eliminarea unor specialiști veritabili. Treptat, și Consiliul de Administrație (cel care ia deciziile de politică monetară) a fost politizat, iar eu avertizam în 2014 asupra acestor riscuri. Azi, când BNR află de inflație și crește dobânzile după ce toată țara o simte dureros, când BNR vorbește despre riscurile noului cod fiscal, abia după ce firmele și angajații au fost prinși în capcana acestuia, se pune problema în ce măsură Banca Națională mai este o instituție utilă, respectabilă, independentă. N-a văzut, n-a știut, BNR e un struț care tocmai a scos capul din nisip. Crește dobânzile și adună morții de pe câmpul de bătălie. Mersi! Asta ar putea face la fel de bine și IML-ul.
Din minuta ultimei ședințe a Consiliului de Administrație al BNR, aflăm că oamenii de știință din conducerea Băncii Centrale și-au dat seama ce riscuri vin peste economia țării noastre. Chiar nu-s ironic, acolo sunt cele mai importante somități economice ale României. Cifrele nu arată bine a conchis guvernatorul Mugur Isărescu, imediat după ce Consiliul respectiv a mai urcat dobânda de referință cu 0,25%.
Bineînțeles că cifrele nu arată bine, dacă dobânzile depozitelor sunt de aproape jumătate de an real negative, dacă inflația s-a triplat și nici nu dă semne de oprire, dacă vezi și știi că investițiile publice sunt la minim istoric, iar salariile din sectorul public sunt la maxim istoric… Bineînțeles că lucrurile pe piața muncii arată rău, în condițiile…
“incertitudinilor legate de transferul către angajați a obligațiilor privind contribuțiile sociale, precum și de potențiale corecții fiscale efectuate în acest an în vederea încadrării deficitului bugetar în plafonul de 3% din PIB.” (MINUTA BNR)
Bineînțeles că riscurile pentru economie cresc având în vedere…
“tendința de scădere a încrederii populației și a companiilor, precum și la alte posibile efecte adverse exercitate asupra mediului de afaceri de pachetul de măsuri fiscale și salariale implementat recent…“ (MINUTA BNR)
Dar, respectabili savanți ai nației, voi unde ați fost până acum?
Hai să o luăm invers…
Libertatea administrațiilor publice de a-și crește salariile a intrat în vigoare în mai 2017. Legea salarizării unitare a intrat în vigoare la 1 iulie 2017. Creșterea accizelor a fost aprobată în august 2017, Ordonanța privind modificările aduse Codului Fiscal a apărut în Monitorul Oficial pe 10 noiembrie 2017, dar prevederile ei fuseseră totuși dezbătute toată vara 2017.
Alooo! Suntem în februarie 2018!
Unde au fost Înțelepții Sionului în 2017? De ce au tăcut când Ionuț Mișa, infantilul ministru al Finanțelor plângea la televizor că nu scad salariile, iar doamna Olguța Vasilescu mătura totul în calea ei cu impresionantele reforme salariale?
Vă spun eu unde au fost… Au stat pitiți în spatele domnul Adrian Vasilescu, după ce fuseseră frăgeziți golănește de câteva scatoalce ale domnului Terente-Tudose. Nu că n-au știut ce urmează. Normal că au știut, era clar de pe lună, nu din noiembrie 2017, ci din noiembrie 2016 că fără inflație și păcălirea oamenilor, economia nu va putea susține aberațiile programului din scoarță-n scoarță, dar au tăcut. Diplomați oameni, nu? Acum se declară îngrijorați de… hai să vă mai dau un citat …
“riscurile în sus induse de o eventuală creștere mai amplă a costurilor firmelor, concomitent cu o restrângere a marjelor lor de profit, în principal sub influența noilor măsuri fiscale și de venituri, dar şi a tensionării pieței muncii.” (MINUTA BNR)
Bine, dom’le! Dar asta știu acum toți, toți, nu numai patroni, manageri, specialiști în resurse umane și fiscalitate. Știu și angajații, și gravidele, și mămicile…
Ceea ce face acum BNR este constatarea unei crime economice, a unei sinucideri economice induse și asistate. Indusă de politicieni, asistată diplomatic de BNR. Ne uităm la cadavrul economiei și constatăm că e mort! Bună asta, domnu Isărescu!
Că jumătate dintre membrii consiliului de administrație al BNR sunt astăzi politruci, e puțin relevant. Pentru populația României, BNR este Isărescu. Nu de la Florin Gerogescu, Voinea sau Gherghina, aștepta poporul să vină și să spună măi, ce faceți! omorâți economia cu petardele astea… Iar Isărescu a tăcut diplomat, rezervat, că Terente nu era de nivelul lui. Am pus în acest articol numeroase linkuri către articole de pe acest site, prin care eu, un simplu jurnalist, am avertizat asupra prostiilor pe care guvernarea le face. N-am avertizat doar eu. Au avertizat toți jurnaliștii onești, dar și oameni de afaceri, sindicate… Practic, doar cei aflați în orbita PSD au refuzat să vadă (sau nu au recunoscut că văd) ce urma să se întâmple. A devenit BNR un satelit PSD? Dar Isărescu? Uneori, stimate domnule Guvernator BNR, înfrânții unei bătălii pierdute dorm mai bine decât supraviețuitorii absenți ai războiului.
PS Săptămâna trecută n-am mai publicat niciun articol pe acest site, pentru a lăsa în top analiza efectelor modificărilor Codului Fiscal. Sigur că va fi iar modificat, dar, vă asigur, până prin vară va mai fi modificat de cel puțin două-trei ori. Pentru că sunt muuulte gogomănii lăsate în urmă, pe care le descoperim treptat. Dar și pentru că acest cod fiscal face inevitabilă introducerea impozitării diferențiate a veniturilor. Pe această temă, voi reveni.